-
  • Vegans

  • Indigenous yeasts

  • Organic

Avignonesi Nobile di Montepulciano 2015

€18.80
+ -

Description

Details of wine

The Avignonesi Nobile di Montepulciano is an excellent representative of the winemaking qualities of the Montepulciano area. Produced with Sangiovese grapes, ably refined for 18 months in wood and then 9 months in the bottle becomes an elegant and balanced red wine. The balance between freshness and structure is also excellent. It is suitable both for immediate drinking and for evolution in the bottle where the potential can be discovered. Excellent with red meat and game dishes. Accompanies and enhances dishes giving great pleasure to the palate.

SPEDIZIONE GRATUITA PER ORDINI SUPERIORI AI 79 EURO

Smell

Aromi intensi di frutta fresca a bacca rossa e sottobosco con un tocco di spezie dolci.

Taste

L'elegante gusto è mediamente strutturato, caratterizzato da tannini vellutati, rotondo e persistente.

Details

Features

YEAR 2015
TRAINING SYSTEM Alberello, guyot e cordone speronato.
ALCOL 14.00
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED tTa il 20 settembre ed il 10 ottobre.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Vino Nobile di Montepulciano
TEMPERATURE 16-18
LOCATION Valiano di Montepulciano (SI)
GROUND Di origine pleistocene a Le Capezzine, Lodola e Matracchio; di origine pliocene a I Poggetti, Le Badelle, Banditella e El Grasso.
REFINEMENT 12 mesi in barriques francesi e 6 mesi in botti di rovere di Slavonia, per un totale di 18 mesi, seguiti da un minimo di 6 mesi in bottiglia.
PLANTS FOR HECTARE Da 2.564 a 7.158 viti per ettaro
WINEMAKING La fermentazione è partita spontaneamente con uso di lieviti indigeni. la fermentazione alcolica con macerazione sulle bucce è durata da 20 a 30 giorni, a seconda dei singoli lotti di vino.

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2012
Veronelli 2012
Wine Spectator 2014 90
Wine Advocated 2014 91
James Suckling 2012 3

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

CELLAR

Name: Avignonesi
Start-up year: 1974
Cultivated hectares: 169
Winemaker name: Ashleigh Seymour, Matteo Giustiani
Address: Via Colonica, 1 - Valiano di Montepulciano (SI)
Web Site: www.avignonesi.it

When in 1377 Gregory XI moved the papal seat from Avignon to Rome, some French families followed him in Italy, one of them, probably for simplicity, began to be called "Avignonesi". Avignonesi consists of four wine-producing estates: Le Capezzine, I Poggetti, La Selva and La Lombarda. In total they comprise 225 hectares of open ground, 109 ha of vineyards and 3 ha of olive groves.