• Vini Crafts

    Crafts

  • Vini Vegans

    Vegans

  • Vini Indigenous yeasts

    Indigenous yeasts

  • Vini Macerated on the skins

    Macerated on the skins

  • Vini Organic

    Organic

Avignonesi Nobile di Montepulciano Grandi Annate 2016

Avignonesi Nobile di Montepulciano Grandi Annate 2016

€80.24
+-
  1. Crafts
  2. Vegans
  3. Indigenous yeasts
  4. Macerated on the skins
  5. Organic

description

Details of wine

Avignonesi is one of the most famous Tuscan wineries that have made the history of wine in Italy. Founded in 1974, in 2009 it was acquired by Virginie Saverys who focused on a production based on organic and biodynamic methods.
Grandi Annate is a very high quality product that is made only when the conditions allow to create a pure Sangiovese.
The result is extraordinary, a ruby red wine, full and enveloping. The aromas refer to licorice and violet, with light hints of rosemary and walnut. The taste is structured with silky tannins, fresh acidity and a persistent, fruity and spicy aftertaste.
Excellent with red meats and game.

FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 49 EURO

Color

Rosso rubino medio.

Smell

Note avvolgenti di fragola selvatica e liquirizia.

Taste

Al palato è ricco e lussuoso, con un retrogusto cremoso alla vaniglia. Un vero ambasciatore del suo habitat che dona equilibrio ed eleganza a un leggero inizio acido.

Details

Features

YEAR 2016
TRAINING SYSTEM Le Badelle: cordone speronato; Oceano: alberello; La Banditella: cordone speronato; El Grasso: cordone speronato.
ALCOL 14.00
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Le uve sono state raccolte tra il 28 ed il 29 Settembre.

Details

Informations

CLASSIFICATION IGT Toscano o Toscana
TEMPERATURE 18-20
LOCATION Valiano di Montepulciano (SI)
GROUND Formato da sedimenti pliocenici (3-5 million years ago) di origine marina penetrati da una vena di argille azzurre sodiche in profondità. Il suolo è in parte sabbioso ed in parte limoso e calcareo, povero di materia organica e prevalentemente privo di scheletro eccetto La Banditella, che presenta ciottoli.
REFINEMENT 18 mesi per l'85% in botti di rovere e per il 15% in tonneau (500 L). Il 50% delle botti è nuovo, l'altro 50% di secondo passaggio.
ANNUAL PRODUCTION 12659
PLANTS FOR HECTARE Le Badelle: 5880; Oceano: 5128; La Banditella: 4464; El Grasso: 4440.
WINEMAKING Ogni lotto è stato vinificato separatamente e la fermentazione alcolica è avvenuta con l'utilizzo di lieviti indigeni. La fermentazione alcolica, con successiva macerazione sulle bucce, è durata fino a 40 giorni, a seconda dei singoli lotti.
DECANTING 2 ore

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Veronelli2011
Veronelli2013
Wine Spectator200793
Wine Spectator201192
Wine Spectator201392
Wine Advocated201293
Wine Advocated201394
James Suckling201293
James Suckling201390

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

CELLAR

Name: Avignonesi
Start-up year: 1974
Cultivated hectares: 169
Winemaker name: Ashleigh Seymour, Matteo Giustiani
Address: Via Colonica, 1 - Valiano di Montepulciano (SI)
Web Site: www.avignonesi.it

When in 1377 Gregory XI moved the papal seat from Avignon to Rome, some French families followed him in Italy, one of them, probably for simplicity, began to be called "Avignonesi". Avignonesi consists of four wine-producing estates: Le Capezzine, I Poggetti, La Selva and La Lombarda. In total they comprise 225 hectares of open ground, 109 ha of vineyards and 3 ha of olive groves.