description
Details of wine
Avignonesi is one of the most famous Tuscan wineries that have made the history of wine in Italy. Founded in 1974, in 2009 it was acquired by Virginie Saverys who focused on a production based on organic and biodynamic methods.
Grandi Annate is a very high quality product that is made only when the conditions allow to create a pure Sangiovese.
The result is extraordinary, a ruby red wine, full and enveloping. The aromas refer to licorice and violet, with light hints of rosemary and walnut. The taste is structured with silky tannins, fresh acidity and a persistent, fruity and spicy aftertaste.
Excellent with red meats and game.
FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 49 EURO

Color
Rosso rubino medio.

Smell
Note avvolgenti di fragola selvatica e liquirizia.

Taste
Al palato è ricco e lussuoso, con un retrogusto cremoso alla vaniglia. Un vero ambasciatore del suo habitat che dona equilibrio ed eleganza a un leggero inizio acido.
Details
Features
YEAR | 2016 |
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TRAINING SYSTEM | Le Badelle: cordone speronato; Oceano: alberello; La Banditella: cordone speronato; El Grasso: cordone speronato. |
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ALCOL | 14.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Le uve sono state raccolte tra il 28 ed il 29 Settembre. |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | IGT Toscano o Toscana |
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TEMPERATURE | 18-20 |
LOCATION | Valiano di Montepulciano (SI) |
GROUND | Formato da sedimenti pliocenici (3-5 million years ago) di origine marina penetrati da una vena di argille azzurre sodiche in profondità. Il suolo è in parte sabbioso ed in parte limoso e calcareo, povero di materia organica e prevalentemente privo di scheletro eccetto La Banditella, che presenta ciottoli. |
REFINEMENT | 18 mesi per l'85% in botti di rovere e per il 15% in tonneau (500 L). Il 50% delle botti è nuovo, l'altro 50% di secondo passaggio. |
ANNUAL PRODUCTION | 12659 |
PLANTS FOR HECTARE | Le Badelle: 5880; Oceano: 5128; La Banditella: 4464; El Grasso: 4440. |
WINEMAKING | Ogni lotto è stato vinificato separatamente e la fermentazione alcolica è avvenuta con l'utilizzo di lieviti indigeni. La fermentazione alcolica, con successiva macerazione sulle bucce, è durata fino a 40 giorni, a seconda dei singoli lotti. |
DECANTING | 2 ore |
Details
Awards
EXPERT | YEAR | MARK |
Veronelli | 2011 | ![]() |
Veronelli | 2013 | ![]() |
Wine Spectator | 2007 | 93 |
Wine Spectator | 2011 | 92 |
Wine Spectator | 2013 | 92 |
Wine Advocated | 2012 | 93 |
Wine Advocated | 2013 | 94 |
James Suckling | 2012 | 93 |
James Suckling | 2013 | 90 |
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CELLAR
Name: Avignonesi
Start-up year: 1974
Cultivated hectares: 169
Winemaker name: Ashleigh Seymour, Matteo Giustiani
Address: Via Colonica, 1 - Valiano di Montepulciano (SI)
Web Site: www.avignonesi.it
When in 1377 Gregory XI moved the papal seat from Avignon to Rome, some French families followed him in Italy, one of them, probably for simplicity, began to be called "Avignonesi". Avignonesi consists of four wine-producing estates: Le Capezzine, I Poggetti, La Selva and La Lombarda. In total they comprise 225 hectares of open ground, 109 ha of vineyards and 3 ha of olive groves.