description
Details of wine
A small family-run company which however manages to produce wines of great interest. Positioned along the valley of the Savio river, it enjoys a unique microclimate in which the altitidine and the temperature range between day and night allow to enhance the organoleptic characteristics of the cultivated vines.
Ca di Camilla Fuoriserie 2018 is a pure Cabernet Sauvignon, with characteristic fruity aromas with the presence also of tobacco notes. Robust structure and present tannins make it ideal for red meats and aged cheeses.
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Color
Vino limpido alla vista, di colore rosso granato intenso.

Smell
Complessa intensità olfattiva, rivela in sottofondo sentori tipici varietali del cabernet, erbacei ai quali si aggiungono toni morbidi del merlot.

Taste
Al gusto si rivela secco, abbastanza caldo, con una giusta carica di tannini, complessivamente armonico ed equilibrato. Frutti rossi, mora e prugna, poi fra i terziari tabacco, una leggera nota di cannella. La persistenza olfattiva è lunga.
Details
Features
YEAR | 2018 |
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VINES | 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot |
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TRAINING SYSTEM | Cordone speronato |
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ALCOL | 13.50 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Potatura verde annuale, diradamento dei grappoli prima dell'invaiatura. A maturazione tecnica, indicativamente ultima decade di settembre prima decade di Ottobre. |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | IGT Rubicone |
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TEMPERATURE | 16-18 |
LOCATION | Dai vigneti, in comune di Sarsina |
GROUND | Medio impasto ricchi di scheletro, su strato ghiaioso in profondità. |
REFINEMENT | Prima in acciaio poi in barriques di secondo passaggio. Maturazione di 1 anno in bottiglia. |
ANNUAL PRODUCTION | 5000 |
WINEMAKING | Dopo pigiatura molto soffice con diraspatura si segue un processo di vinificazione in rosso con macerazione di 7-8 giorni e rimontaggi. |
DECANTING | 1 ora |
RETURN HALF | 80 q.li/ha |
Details
Awards
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CELLAR
Name: Ca di Camilla
Cultivated hectares: 4
Address: Via Cá della Camilla, 26 - Valbiano di Sarsina (FC)
The farm is located along the valley of the river Savio, 4 km after Sarsina, on a gentle plateau. The vineyard covers 4 hectares and is one of the highest in the hilly area. The microclimate is unique and favourable: the altitude above sea level, the considerable temperature range between day and night, the favourable exposure, the calcareous and well-drained soil, the presence of constant breezes, and the river that flows at the bottom of the valley, allow the grapes to mature without strong contamination from man, in a completely natural way. The result of these factors is unique and unrepeatable: an exaltation of the peculiarities of the cultivated vines and their organoleptic characteristics.