>
description
Rosso rubino.
Il naso media intense note di ciliegie e frutti selvatici, carruba, erbe aromatiche e refoli minerali.
In bocca gode di sano equilibrio e tannino ben disciolto. Durevole la persistenza.
Details
YEAR | 2019 |
---|
ALCOL | 13.50 |
---|
FORMAT | 0,75 L Standard |
---|
COLLECTED | Manualmente dopo un'accurata selezione delle uve migliori che vengono diraspate e pigiate leggermente. |
---|
Details
CLASSIFICATION | IGT Toscano o Toscana |
---|---|
TEMPERATURE | 16-18 |
LOCATION | Panzano(FI) |
REFINEMENT | 16 mesi in terracotta e di 6 in bottiglia. |
ANNUAL PRODUCTION | 1333 |
WINEMAKING | La fermentazione, in anfora, dura 7 giorni circa, la macerazione sulle bucce dura in totale 4 settimane. La decantazione avviene naturalmente durante l'inverno per precipitazione dovuta al freddo. Una volta svinato, il vino subisce 2 travasi prima di essere imbottigliato. |
DECANTING | 1 ora |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Bibenda | 2017 | ![]() |
Bibenda | 2018 | ![]() |
Wine Advocated | 2017 | 91 |
James Suckling | 2017 | 89 |
Log in to be able to have your say on this wine!
CELLAR
Name: Castello dei Rampolla
Start-up year: 1965
Cultivated hectares: 28
Winemaker name: Luca di Napoli Rampolla
Address: Via Case Sparse, 22 - Panzano(FI)
Web Site: www.castellodeirampolla.it
The company owned by the family of Di Napoli since 1964, is located in the Conca d'Oro of Panzano and part of that small group of productive realities that have marked the revival of the name of the Gallo Nero. Back in the early 1970s the first winemaking experiments, but the first bottles coming on the market in 1975. The protagonist of innovative and rigorous production choices, such as, for example, the cortivazione of vineyards under biodynamic from 1994, Rampolla produces wines that have become veritable cult-wine, with great consistency and authenticity.