description
Details of wine
In 1997 we purchased and replanted the Montebuoni vineyards of 14.50 hectares, a beautiful estate bordering the Bellavista vineyard. Since its planting, the vineyard has been managed according to a protocol based on the 3 pillars of sustainability: economic, environmental and social. With the 2018 vintage comes Castello di Ama Montebuoni, an exclusive Chianti Classico wine, the fruit of grapes from the vineyard of the same name integrated with other Sangiovese from the estate, which meets the quality requirements typical of all Castello di Ama wines.
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Color
Rosso rubino carico con riflessi purpurei.

Smell
Profumo fruttato di frutti di bosco, mora, lampone, ribes.

Taste
Armonico, con attacco suadente e pieno al quale fa seguito un nobile profilo polifenolico, che persiste a lungo in bocca ed esprime tutta l'eleganza dei vini della nostra azienda.
Details
Features
YEAR | 2019 |
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VINES | 5% Merlot, 95% Sangiovese |
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TRAINING SYSTEM | Spalliera verticale con taglio a Guyot semplice per Merlot, mentre per il Sangiovese a cordone speronato. |
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ALCOL | 13.50 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | DOCG Chianti Classico |
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TEMPERATURE | 16-18 |
LOCATION | Gaiole in Chianti (SI) |
GROUND | Argillo-calcareo. |
REFINEMENT | Terminata la fermentazione malolattica il vino è passato in barriques di rovere francese di secondo passaggio, senza utilizzare perciò del legno nuovo. L'affinamento si è protratto per circa 12 mesi. |
ANNUAL PRODUCTION | 40000 |
PLANTS FOR HECTARE | 5200 |
WINEMAKING | Il mosto è stato vinificato in vasche di acciaio inox con il contributo di lieviti indigeni. Un attento controllo della temperatura di fermentazione, che non si è mai innalzata oltre i 28-30 °C, oltre a frequenti rimontaggi manuali hanno conferito a questo vino un bel colore rubino nonché degli spiccati profumi varietali del territorio. La macerazione a contatto con le bucce si è protratta per circa 24 giorni al termine della quale, i batteri autoctoni hanno sviluppato la trasformazione dell'acido malico. |
DECANTING | 1 ora |
DRY EXTRACT | 30.2 g/l |
ACIDITY | 5.2 g/l |
Details
Awards
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CELLAR
Name: Castello di Ama
Start-up year: 1972
Cultivated hectares: 70
Winemaker name: Marco Pallanti
Address: Località Ama in Chianti - Frazione Lecchi in Chianti - Gaiole in Chianti (SI)
Web Site: www.castellodiama.com
A place of cultic importance in the wine world. We Italians often complain that we do not have our own Chateaux Margaux, our Romanée Conti, our Opus One. But we are wrong, for we do have here in Italy some wine houses that are something better, something beyond the normal cellar. Relatively few, perhaps, but true domains of Bacchus where everything is utterly flawless, where time assumes the feel of history, the memory of timeless impressions, the quintessential ingredient in the evolution of wine. Castello di Ama is one of those places where one encounters the Platonic absolutes ( ) Carlo Cambi Il Buon Vino - Ist. Geografico De Agostini - 2005 Ama is small hamlet nestled among gentle hills, in the commune of Gaiole in Chianti, in the province of Siena. At some 500 metres elevation, it lies in the heart of the Chianti Classico storico zone, where vineyards and olive groves and woods weave intricate intersecting patterns among themselves. The winery, begun in 1972 as a result of the love of four families from Rome, currently comprises some 250 hectares, of which 90 are in vines and 40 in olives trees, growing at an average altitude of 480 metres. Annual production, exclusively from our estate vineyards, amounts to about 300-350,000 bottles, or some 3,500-4,000 bottles per hectare. The winery standard-bearer is Castello di Ama, a wine produced by a rigorous selection of sangiovese grapes from the most outstanding vineyard parcels.