• Indigenous yeasts

  • Organic

Castello di Volpaia Chianti Classico Gran Selezione Coltassala 2016

€41.50
+ -

Description

Details of wine

The Chianti Classico Riserva "Coltassala" DOCG is a wonderful expression of the extraordinary potential of this Tuscan territory. It is a wine of great class, it is a concentrate of power, elegance and softness at the same time. It has a strong personality that makes it unique, firmly linked to its territory, enhanced also by manic care according to the dictates of organic cultures, practiced by the winery. It matures for 18 months in oak barriques and ages in the bottle for another 6 months.
A wine that has great potential in aging.

SPEDIZIONE GRATUITA PER ORDINI SUPERIORI AI 79 EURO

Color

Rosso rubino dalle nuance granato.

Smell

Sfodera eleganti profumi di viola ed iris, ciliegia, corbezzolo, toni d'agrume e spezie piccanti, tabacco mentolato e resina.

Taste

Sorso complesso, vibrante nella freschezza, distinto nella massa fenolica nobile e ben estratta. Degna di nota la persistenza.

Details

Features

YEAR 2016
VINES 95% Sangiovese, 5% Mammolo
TRAINING SYSTEM Guyot
ALCOL 14.00
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Le uve sono state vendemmiate interamente a mano e raccolte in casse da 15/20 kg.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Chianti Classico
TEMPERATURE 18-20
LOCATION Coltassala. Altezza s.l.m.: 450 m. Exposure: Sud.
GROUND Terreno sabbioso/limoso di origine arenaria (oligocene).
REFINEMENT In barriques di rovere francesce di Allier.
ANNUAL PRODUCTION 0
WINEMAKING Le uve sono diraspate e pigiate in maniera molto soffice. La fermentazione è avvenuta grazie a lieviti autoctoni. Il pigiato ha fermentato ad una temperatura controllata tra 27°C e 30°C in vasche di acciaio inox. Nella prima fase di fermentazione, durata 14 giorni, sono state eseguiti due cicli di follature al giorno, per avere una maggiore estrazione di sostanze "nobili" dalle uve. Dopo una macerazione sulle bucce di ulteriori 10 giorni si è innescata la fermentazione malolattica.
DECANTING 1 ora
RETURN HALF 30 hl
SUGAR 1.1 g/l
ACIDITY 5.6 g/l

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2010
Red shramp 2015
Veronelli 2009
Veronelli 2011
Veronelli 2012
Bibenda 2009
Bibenda 2012
Bibenda 2015
Wine Spectator 2015 95
Wine Advocated 2015 95
James Suckling 2010 3
James Suckling 2015 2

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

Name: Castello di Volpaia
Start-up year: 1966
Cultivated hectares: 46
Winemaker name: Lorenzo Regoli, Riccardo Cotarella
Address: Loc. Volpaia - Radda in Chianti (SI)
Web Site: www.volpaia.com

Today, as the eleventh century, the village is intimately involved in the wine-olive oil production, because the fermentation room and wine cellars, the vinsantaia and bottling, and the mill orciaia modern-yet-still housed in the basement, in the halls, churches desecrated and in buildings of the village, joined together by an amazing "vinodotto" underground. Volpaia, is thus not a mere "theater for tourists", but the center of a complex rural activities which are directly or indirectly linked to all the inhabitants of the village.