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  • Indigenous yeasts

  • Organic

Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva 2017

€24.40
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Description

Details of wine

It was 2000 when Castello di Volpaia began the conversion to organic agriculture, but even before, it had always avoided the use of chemical treatments in its vineyards and for this reason we can always define it as BIO.
The BIO choice has resulted in a lower yield but also a greater expense for the cultivation, but this has guaranteed high quality wines and respect for the territory that have fully repaid the sustained efforts.
An example of the high quality of its production is the splendid Chianti Riserva 2017. Wine with a good structure that is enhanced by a marked tannin, spicy aroma and hints of fruit and a long and persistent finish. Red meats, game and mature cheeses marry very well with its tasting.

SPEDIZIONE GRATUITA PER ORDINI SUPERIORI AI 79 EURO

Color

Rosso rubino di media intensità, con lievi riflessi granati.

Smell

Elegante e intenso, con evidenti note di spezie fuse con i sentori fruttati.

Taste

Di buona struttura con tannini ben evidenti e grande persistenza.

Details

Features

YEAR 2017
TRAINING SYSTEM Guyot
ALCOL 14.00
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED 3 - 12 Ottobre. Le uve sono state vendemmiate interamente a mano in casse da 15/20 Kg, diraspate e pigiate in maniera molto soffice.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Chianti Classico
TEMPERATURE 18-20
LOCATION Loc. Volpaia - Radda in Chianti (SI)
GROUND Sabbioso/limoso con elevato scheletro, argilloso.
REFINEMENT A fermentazione malolattica avvenuta il vino è stato maturato per 24 mesi in botti di rovere di Slavonia di capacità compresa fra i 15 e 35 hl e in barriques di rovere francese.
WINEMAKING La cantina di fermentazione è stata minuziosamente progettata per tenere sotto controllo tutte le fasi di vinificazione ed esaltare le caratteristiche qualitative delle uve. Il controllo della temperatura di fermentazione e l'utilizzo di un impianto di follatura hanno determinato una perfetta estrazione delle sostanze che conferiscono al vino colore, morbidezza ed eleganza. La fermentazione e avvenuta grazie a lieviti autoctoni. Il pigiato ha fermentato ad una temperatura controllata tra 27 °C e 30 °C. Nella prima fase di fermentazione, durata 14 giorni, sono state eseguiti due cicli di follature al giorno, per avere una maggiore estrazione di sostanze "nobili" dalle uve, la successiva macerazione sulle bucce ha avuto una durata di 10 giorni.
DECANTING 1 ora
RETURN HALF 35-45 hl.

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 0000
Red shramp 2007
Red shramp 2008
Red shramp 2010
Red shramp 2013
Red shramp 2016
Veronelli 2008
Veronelli 2010
Veronelli 2011
Veronelli 2016
Bibenda 2016
Wine Spectator 2015 96
Wine Spectator 2016 97
Wine Advocated 2015 92
Wine Advocated 2016 92
James Suckling 2013 93

User Reviews:

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Name: Castello di Volpaia
Start-up year: 1966
Cultivated hectares: 46
Winemaker name: Lorenzo Regoli, Riccardo Cotarella
Address: Loc. Volpaia - Radda in Chianti (SI)
Web Site: www.volpaia.com

Today, as the eleventh century, the village is intimately involved in the wine-olive oil production, because the fermentation room and wine cellars, the vinsantaia and bottling, and the mill orciaia modern-yet-still housed in the basement, in the halls, churches desecrated and in buildings of the village, joined together by an amazing "vinodotto" underground. Volpaia, is thus not a mere "theater for tourists", but the center of a complex rural activities which are directly or indirectly linked to all the inhabitants of the village.