Catena Zapata Nicolas Catena Zapata 2016

€120.78
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description

Details of wine

Nicolás Catena Zapata is made from a selection of the best lots of Cabernet Sauvignon and Malbec in the Catena Zapata Vineyards. The first Nicolás Catena Zapata was made in 1997, a phenomenal Cabernet Sauvignon vintage in Mendoza. The 1997 Nicolás Catena Zapata was released in 2000 through a series of blind tastings held in the USA and Europe where it was compared blind to Chateau Latour, Haut Brion, Solaia, Caymus and Opus One. The Nicolás Catena Zapata came in either first or second in every tasting. This wine is only produced in outstanding vintage years.

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Color

Rosso rubino con riflessi violacei.

Smell

Al naso si avvertono aromi fruttati e floreali, accompagnati da note di liquirizia.

Taste

Al palato il vino risulta fresco, minerale, ricco.

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Features

TRAINING SYSTEM - La Piramide Vigneto: 3.117 ft (950 m). Agrelo Distretto, Luján de Cuyo Regione, Mendoza, Argentina. Terriccio alluvionale profondo con il 30% di argilla che diminuisce la temperatura del suolo da 35,6 F (2 ° C), in media. Cabernet Sauvignon. - Adrianna vigneto: 4.757 ft (1.450 m). Gualtallary distretto, Tupungato Regione, Uco Valley, Mendoza, Argentina. Alluvionale, ghiaioso con depositi di calcare nel terriccio. Malbec. - Nicasia Vigneto: 3.593 ft (1.095 m). Altamira en La Consulta Distretto, Uco Valley, Mendoza, Argentina. terriccio argilloso molto superficiale con ghiaia di superficie e ghiaia (pietre di grandi dimensioni) letto asciutto del fiume sottosuolo - drenaggio ottimale.
FORMAT 0,75 L Standard

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Informations

GROUND La visione della cantina è stata quella di scoprire quei luoghi magici in ciascuno dei vigneti di famiglia, che offrono la più pura espressione del territorio. Ciascuna delle viti ha portato alla individuazione di singoli impianti che producono costantemente il frutto più eccezionale. Questi Zapata Vines sono stati fisicamente segnati con una fascia rossa, assicurando l'attenzione più esigenti al dettaglio nella loro cura. Raccolte separatamente in più passaggi attraverso la vigna, le viti Zapata costituiscono il fondamento dei vini Catena Zapata.
REFINEMENT Il vino viene affinato in botti di rovere francese per 24 mesi e ulteriori 24 mesi in bottiglia prima della commercializzazione.
ANNUAL PRODUCTION
WINEMAKING 10% dell'intero gruppo e il 90% dell'intero frutti di bosco è in 225-500 litri barriques nuove di rovere francese per un barile di fermentazione 100% per un periodo di 20-30 giorni, che consente l'integrazione senza soluzione di continuità di quercia caricato a mano. La temperatura di fermentazione viene mantenuto basso, l'estrazione di aromi intensi, e la gestione tappo è fatto a mano per garantire morbidi, sapori dolci e estrazione dei tannini.
PRODUCTION La fermentazione alcolica e malolattica in barrique lascia notevoli fecce e sedimenti.

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Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Wine Spectator 2011 95
Wine Advocated 2011 92
James Suckling 2011 95

User Reviews:

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CELLAR

Name: Catena Zapata
Address: Luján de Cuyo - Mendoza (Argentina)
Web Site: www.catenawines.com

By the 1960s, however, Familia Catena was struggling. The Argentine economy was in shambles and inflation rates were soaring. One year, Domingo realized that it would cost him more to harvest than to leave the fruit on the vines. He asked his twenty-two year old son Nicolás, a recent PhD graduate in economics, what to do about such a dilemma. Nicolás advised him not to harvest. Domingo could not follow his son’s advice with a clear conscience and picked anyway. Nicolás still remembers the sadness he felt for his father that year. Nicolás Catena would never use the word about himself - a less boastful spirit, it’s hard to imagine - but he has been the quiet revolutionary in the Catena family history book. He has charted the family’s path to the new frontier of winemaking, drawing on lessons learned from the land and in the classroom, then applying his education to dare to challenge the conventional wisdom. Taking the reigns of the family vineyards and wineries in the mid 1960s, he concentrated on expanding distribution throughout Argentina during years of turmoil in the 1970s. But in the early 1980s, Nicolás left Argentina to become a visiting professor of economics at the University of California, on the world-renowned campus at Berkeley. The political and economic situation in Argentina was difficult, with a military government that had just declared war on the United Kingdom and inflation rates of more than 1000 per cent per year. Nicolás set out to develop his own selection of Argentine Malbec clones planting 145 clones in the La Pirámide vineyard. Of these, he selected the best five and began to plant them in different terroirs and altitudes.