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Description
Evenly with the other great Brunello producers, Col d'Orcia also uses large Slavonian wood barrels to refine the Sangiovese destined for the production of its great Brunellis. In fact, in addition to the attentions of organic farming, it is this aging of 3 years in cask and then another year in the bottle that enhances the qualities of power and complexity and maturity that only time gives to this great Tuscan wine symbol.
Rosso rubino intenso, con tinte ancora giovanili.
Complesso, fresco, ampio e profondo. Le spezie del rovere sono integrate con armonia nel frutto invitante.
Di notevole impatto: l'imponente struttura tannica è avvolta in un corpo generoso e quasi cremoso, che libera sensazioni gustative multidimensionali. Frutto primario e positiva evoluzione del lungo affinamento in rovere sono in perfetto equilibrio, conducendo ad un retrogusto nobile ed elegante.
Si abbina bene con preparazioni a base di carni rosse come stufati e brasati, è eccellente anche con selvaggina da pelo, formaggi stagionati, anche piccanti.
Details
YEAR | 2014 |
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ALCOL | 14.50 |
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FORMAT | 1,50 L Magnum |
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Details
CLASSIFICATION | DOCG Brunello di Montalcino |
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TEMPERATURE | 18-20 |
LOCATION | Località Sant'Angelo in Colle (SI); altitudine media 300 m s.l.m. |
REFINEMENT | 4 anni di cui 3 in botti di rovere di Slavonia e di Allier della capacità di 50 e 75 hl e successivo affinamento in bottiglia di almeno 6 mesi in locali a temperatura controllata. |
WINEMAKING | Fermentazione sulle bucce della durata di 18-20 giorni, a temperatura controllata inferiore ai 30° C, in vasche di acciaio da 150 hl basse e larghe, appositamente realizzate per estrarre efficacemente ma delicatamente tannini e colore. |
DECANTING | 1 ora |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Red shramp | 2010 | ![]() |
Veronelli | 2008 | ![]() |
Veronelli | 2010 | ![]() |
Veronelli | 2011 | ![]() |
Bibenda | 2008 | ![]() |
Bibenda | 2012 | ![]() |
Bibenda | 2013 | ![]() |
Wine Spectator | 2008 | 94 |
Wine Spectator | 2009 | 91 |
Wine Spectator | 2011 | 92 |
Wine Spectator | 2012 | 92 |
Wine Advocated | 2008 | 91 |
Wine Advocated | 2009 | 89 |
Wine Advocated | 2011 | 91 |
Wine Advocated | 2012 | 90 |
James Suckling | 2011 | 91 |
James Suckling | 2012 | 93 |
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CELLAR
Name: Col d'Orcia
Start-up year: 1973
Cultivated hectares: 142
Winemaker name: Antonino Tranchida
Address: Via Giuncheti - Montalcino (SI)
Web Site: www.coldorcia.it
The Col DOrcia estate is one of the oldest companies of Montalcino, being present in 1933 with the name Fattoria di SantAngelo in Colle at the First Exhibition of Italian wines held in Siena, with three vintages of Brunello. The origin of the estate dates back to the first half of the XVIII century when the noble family Delle Ciaia of Siena established an estate in the area of SantAngelo in Colle which increased year by year. In the second half of the nineteenth century the ownership was passed to the Servadio family and subsequently to the Franceschi family. In 1973 Count Alberto Marone Cinzano took over the company, with the aim to contribute to the development and success of Montalcino and its Brunello on world markets. From 1977 the company has been under the direction of Edoardo Virano and from 1992 the Col DOrcia estate is presided over by Count Francesco Marone Cinzano.