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Col D'Orcia Brunello di Montalcino Poggio al Vento Riserva 2012

€87.84
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Pairings

Description

Details of wine

Superb wine, infinitely elegant, this is how we can define this wonderful Brunello di Montalcino Reserve "Poggio al Veto" bearing the signature of Tenuta Col d'Orcia. The name derives from the homonymous vineyard situated at an altitude of about 350 meters above sea level on the south side of Montalcino.
From the vineyard to the cellar, the cru has been the subject of constant attention, with grapes harvested by hand at perfect maturity. The fermentation lasts for 25 days in stainless steel vats. Subsequently the wine is made to evolve 6 years in barrels and 2 years in the bottle.
At the tasting the wine presents a brilliant ruby red, On the palate the cru unfolds all its power in a savory and harmonious mouth, structured by ripe and refined tannins. In the mouth predominates the scents of ripe fruit and affects its almost infinite persistence.

SPEDIZIONE GRATUITA PER ORDINI SUPERIORI AI 79 EURO

Color

Rosso rubino intenso con lievi riflessi granati.

Smell

Variegato nelle percezioni olfattive, ancora fresco, con un perfetto equilibrio del varietale intenso e delle spezie del rovere. Le note quasi balsamiche invitano ad una lunga analisi olfattiva prima della degustazione vera e propria.

Taste

Sostenuto da una viva acidità, il corpo potente avvolge tannini maturi e libera sensazioni lussureggianti di rara complessità, giocando tutto sul campo della finezza. Da metà palato in poi gli stimoli si infittiscono, conducendo ad un lungo retrogusto nobile ed elegante.

Pairings

Si abbina bene con preparazioni a base di carni rosse come stufati e brasati, è eccellente anche con selvaggina da pelo, formaggi stagionati, anche piccanti.

Details

Features

YEAR 2012
ALCOL 14.50
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Raccolta manuale con rigorosa scelta dei grappoli migliori effettuata prima in vigneto e successivamente su nastro di cernita in cantina.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Brunello di Montalcino
TEMPERATURE 16-18
LOCATION Poggio al Vento (SI); altitudine 350 mt s.l.m.
REFINEMENT 4 anni in botti di rovere di Allier e di Slavonia seguiti da 2 anni di affinamento in bottiglia, il tutto in ambienti condizionati.
WINEMAKING Fermentazione a temperatura controllata inferiore a 30° C. Macerazione della durata di 25 giorni in vasche di acciaio inox basse e larghe (maggior contatto tra le bucce ed il mosto con maggiore estrazione polifenolica). Follature giornaliere di mattina, rimontaggio di sera.
RETURN HALF 48 quitali/ettaro

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2004
Red shramp 2006
Veronelli 2001
Veronelli 2004
Veronelli 2007
Veronelli 2012
Bibenda 2004
Bibenda 2006
Bibenda 2010
Bibenda 2012
Wine Spectator 2004 93
Wine Spectator 2010 94
Wine Advocated 2004 95
Wine Advocated 2006 96
Wine Advocated 2007 95
Wine Advocated 2008 96
Wine Advocated 2012 95
James Suckling 2007 94
James Suckling 2010 95
James Suckling 2012 93

User Reviews:

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CELLAR

Name: Col d'Orcia
Start-up year: 1973
Cultivated hectares: 142
Winemaker name: Antonino Tranchida
Address: Via Giuncheti - Montalcino (SI)
Web Site: www.coldorcia.it

The Col D’Orcia estate is one of the oldest companies of Montalcino, being present in 1933 with the name “Fattoria di Sant’Angelo in Colle” at the First Exhibition of Italian wines held in Siena, with three vintages of Brunello. The origin of the estate dates back to the first half of the XVIII century when the noble family Delle Ciaia of Siena established an estate in the area of Sant’Angelo in Colle which increased year by year. In the second half of the nineteenth century the ownership was passed to the Servadio family and subsequently to the Franceschi family. In 1973 Count Alberto Marone Cinzano took over the company, with the aim to contribute to the development and success of Montalcino and its Brunello on world markets. From 1977 the company has been under the direction of Edoardo Virano and from 1992 the Col D’Orcia estate is presided over by Count Francesco Marone Cinzano.