-
  • Organic

Collemassari Bolgheri Superiore Grattamacco 2016

€60.00
+ -

Description

Details of wine

Reputed as one of the best Bolgheri wines, it is made by hand-harvesting and aging in barriques for 18 months. The result is an incredibly aromatic and fresh wine, with notes of wild strawberry, black currant and cedar wood. On the palate it detects a soft and complex silky structure and represents the perfect fusion between Cabernet and International Merlot and the local Sangiovese. Risotto with mushrooms, grilled meats and game match perfectly with this extraordinary wine.

SPEDIZIONE GRATUITA PER ORDINI SUPERIORI AI 79 EURO

Smell

L'impatto olfattivo è intenso e di estrema inezza: si espande con fruti neri di bosco e cassis, accompagnate da netti sentori balsamici e macchia mediterranea. Il legno è perfettamente integrato ed offre note speziate dolci ed un elegante boisè nel finale.

Taste

L'impatto gustativo è austero e di notevole freschezza e si sviluppa in una equilibrata fusione tra l'ampia mineralità e la trama tannica fine ed avvolgente. Il tutto si ritrova nella lunga persistenza finale, dove emergno anche note più complesse di tabacco. Consistente, complesso, con un carattere profondamente legato alla sua zona di origine.

Pairings

Cacciagione e selvaggina. Si sposa perfettamente con le preparazioni locali a base di cinghiale, brasati umidi di carne rossa, ottimo con formaggi a pasta dura di media stagionatura.

Details

Features

YEAR 2016
VINES 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Sangiovese
TRAINING SYSTEM La potatura viene effettuata a Cordone Speronato e Guyot Semplice
ALCOL 14.50
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Raccolta uve esclusivamente manuale.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOC Bolgheri
TEMPERATURE 16-18
LOCATION Area di Bolgheri (LI). Vino prodotto da una vigna di 10 ettari posta 100 metri sul livello del mare.
GROUND I terreni presenti sono arenarie calcaree, mentre il clima è di tipo mediterraneo temperato.
REFINEMENT 18 mesi n barrique di primo e di secondo passaggio. Affinamento 12 mesi in Bottiglia.
PLANTS FOR HECTARE 4500-6000.
WINEMAKING La vinificazione inizia con la fermentazione alcolica in tinelli di legno tronco conici aperti mentre la fermentazione malolattica avviene in barrique.
DECANTING 1 ora
RETURN HALF 60 q

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2005
Red shramp 2006
Red shramp 2007
Red shramp 2009
Red shramp 2010
Red shramp 2012
Red shramp 2013
Red shramp 2015
Red shramp 2016
Veronelli 2009
Veronelli 2011
Veronelli 2012
Veronelli 2015
Bibenda 2005
Bibenda 2006
Bibenda 2007
Bibenda 2008
Bibenda 2009
Bibenda 2011
Bibenda 2014
Bibenda 2015
Bibenda 2016
Wine Spectator 2016 95
Wine Advocated 2012 93
Wine Advocated 2015 97
James Suckling 2005 3
James Suckling 2006 3
James Suckling 2007 3
James Suckling 2009 3
James Suckling 2010 3
James Suckling 2012 3
James Suckling 2013 3
James Suckling 2015 3
James Suckling 2016 3

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

CELLAR

Name: Grattamacco
Start-up year: 1977
Cultivated hectares: 28
Winemaker name: Maurizio Castelli, Luca Marrone
Address: Loc. Lungagnano, 129 - Castagneto Carducci (LI)
Web Site: www.collemassariwines.it/estates/grattamacco

The Grattamacco winery is located about an hour away by road from Castello ColleMassari. It dates back to 1977 and it lies on a rise between Castagneto Carducci and Bolgheri, enjoying a panoramic view of the Tuscan coast. The Grattamacco vineyards are located at an altitude of about 100m above sea level, in a wonderfully protected position over one of Bolgheri's only two hills. Its neighbours in this location are those other wineries that, along with Grattamacco, make the name Bolgheri internationally renowned. This area benefits from a dry climate with considerable temperature fluctuations and is famous for its great wines. Unlike other Tuscan wine-producing areas, such as Chianti or Montecucco, Sangiovese is still also cultivated here, but increasingly less frequently. The central types are the Bordeaux-Blend types: Cabernet Sauvignon, Merlot or Cabernet Franc. So, all robust red wine types from which robust and long-lasting wines are vinified. The property has been part of the ColleMassari Group since 2002.