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description
The wine is produced with the grapes sourced exclusively from the "cru" area "Eppan Berg", the most typical and historical area in Alto Adige for the Pinot Bianco grapes. The result is an elegant fruity Pinot Bianco with a mineral characteristic
Giallo paglierino brillante, con riflessi verdolini.
Sentori di mela fragrante e pera, ed un bouquet elegante e complesso.
Al palato esprime al meglio l'acidità spiccata, ed ha un bel finale sapido e minerale. Grazie all'utilizzo sapiente del legno, la chiusura è delicata ed armonica e molto persistente.
Perfetto per antipasti di mare, crudités, primi piatti delicati e secondi di pesce, frutti di mare, e crostacei; adatto anche alle carni bianche.
Details
YEAR | 2019 |
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TRAINING SYSTEM | Spalliera o a Pergola. |
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ALCOL | 14.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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Details
CLASSIFICATION | DOC Alto Adige o dell?Alto Adige (Südtirol o Südtiroler) |
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TEMPERATURE | 12-14 |
LOCATION | I vigneti si concentrano nella zona di Eppan Berg, uno dei luoghi storicamente riconosciuti per il Pinot Bianco, ai piedi del monte Mendola (BZ) |
GROUND | I terreni sono di formazione morenica, con stratificazioni calcaree mescolate a limo, sabbia ed argilla. |
REFINEMENT | Dopo l'assemblaggio, il vino viene imbottigliato e lasciato riposare per qualche mese prima della commercializzazione. |
ANNUAL PRODUCTION | 23000 |
WINEMAKING | Fermentazione a temperatura controllata di 18 °C in botti di legno di varia capacità, a cui fa seguito un affinamento sulle fecce fini di fermentazioni per circa 10 mesi, sempre in legno. |
RETURN HALF | 50 hl |
SUGAR | 2.5 g/l |
ACIDITY | 5.8 g/l |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Veronelli | 2018 | ![]() |
Bibenda | 2018 | ![]() |
Wine Advocated | 2017 | 90 |
Wine Advocated | 2018 | 93 |
James Suckling | 2017 | 90 |
James Suckling | 2018 | 92 |
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CELLAR
Name: Colterenzio
Start-up year: 1960
Cultivated hectares: 300
Winemaker name: Martin Lemayr
Address: Strada del Vino, 8 - Cornaiano (BZ)
Web Site: www.colterenzio.it
Colterenzio Winery was founded by 28 vintners in 1960. Over the years other passionate viticulturalists from diversified micro-zones in the area joined the collective, and today nearly 300 members cultivate approximately 300 hectares of vineyards. 12 varieties cultivated. 45% of production is red wine, 55% white wine. 300 days of sunshine a year, 800 mm precipitation. Since 2009 Colterenzio has been working toward being a green business: thanks to a 1.200 m2 photovoltaic installation, 175,000 green kWh/year are produced and 70% of hot water requirements are provided by solar panels & a new heat recovery system. Thanks to a long experience and know-how which leads to combine tradition with modern wine-marking techniques, Colterenzio can boast high-quality wines with character and finesse.