description
Details of wine
Estate vineyard of 1.2 hectares planted in 1987 with the company's selected vines. It is located in the town of La Morra in the lowest part of Monfalletto at an altitude of 220 meters above sea level on clayey, rich and alkaline soil, with eastern exposure.
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Color
Giallo carico, dorato.

Smell
Naso di agrumi, pompelmo, banana, nocciola tostata, miele e rovere dolce.

Taste
In bocca e grasso, potente e fresco dal finale lungo e persistente.

Pairings
Data le potente struttura si presta bene a una ricca gamma di piatti: galatina di pollo, antipasti a base di pesce, primi piatti con crostacei, minestre e creme di funghi, di patate e porri, sino a carni bianche in insalata. Eccellente su pesci di mare.
Details
Features
YEAR | 2019 |
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ALCOL | 13.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Fine Agosto-inizio Settembre. |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | DOC Langhe |
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TEMPERATURE | 12-14 |
LOCATION | Comune di La Morra (CN) |
GROUND | Terreno argilloso, ricco e alcalino. |
REFINEMENT | Rimane in legno dopo la fermentazione alcolica per effettuare la fermentazione malolattica sulle fecce per circa un mese a basse temperature e frequenti battonage. Sfecciato e nuovamente affinato in legno per un totale di circa 9 mesi. Imbottigliato riposa nelle nostre cantine per 10 mesi prima di essere commercializzato. |
WINEMAKING | Diraspato e pressato. Segue chiarifica statica o per flottazione. Sfecciatura e fermentazione a temperature di 15/16 °C per circa una settimana in vasca di acciaio inox. Travaso in legno dove conclude la fermentazione dopo circa 1 mese. |
RETURN HALF | 49 hl |
Details
Awards
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CELLAR
Name: Cordero di Montezemolo
Cultivated hectares: 38
Address: Fr. Annunziata, 67 12064 La Morra (Cn) Italia
Web Site: www.corderodimontezemolo.com
Are currently 19 generations from 1340 have followed in the management of Monfalletto properties in the municipality of La Morra, in the middle of the Barolo wine production area. Even today, the property is entirely family run. Giovanni Cordero di Montezemolo and his children Elena and Alberto are the protagonists of this millennium. The historic single body, rare for the area, 28 hectares of vineyards covers all sides of the hill and has always grown with the different local varieties, selected and implanted differently depending on sun exposure, soil type and altitude. Other major investments were made in the nearby Roero area, north of the river Tanaro, where, among the vineyard area reaches 8 hectares purchases and rentals.