• Crafts

  • Triple A

  • Vegans

  • Old vines

  • Without sulfites

  • Zero filtrations

Dettori Bianco 2019

€36.00
+ -

description

Details of wine

Alessandro Dettori stated in 1988: “I don't follow the market, I produce wines that I like, wines from my area, wines from Sennori. They are what they are and not what you want them to be ”.
These words contain the whole philosophy of this company that for decades has cultivated its lands with passion, respect and dedication.

The Dettori Bianco is one of the most important wines produced by this winery, a Triple A that contains all the characteristics of these producers, without the use of fertilizers and following the indications of biodynamics.

A Vermentino that behaves almost like a red, with a great consistency and persistence. The grapes are all harvested by hand, no filtering and no clarification, only steel and concrete.

A wine that is tasted as it is born in nature.

FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 49 EURO

Color

Colore giallo paglierino carico, con riflessi dorati e verdognoli.

Smell

Al naso la prima volta ne avverti l'intensità, la seconda la persistenza, le successive gli innumerevoli sentori, continuamente cangianti, di grandissima precisione, pulizia e piacevolezza. Su tutto, i fiori (la peonia e la ginestra) ed il frutto. Da sentori freschi di agrumi, cedro e pompelmo in particolare, passi ad accenni più polposi ed estivi di pesca gialla e albicocca, intensissimi ma perfettamente integri.

Taste

In bocca è ricco e caldo, potente, ma mai aggressivo o esuberante nei modi, nonostante i suoi quasi 15 gradi di alcolicità. Grande acidità ed ottima vena sapida ne snelliscono il sorso morbido e fruttato invitando di continuo alla beva per un piacere garantito.

Pairings

Vino da tutto pasto.

Details

Features

YEAR 2019
TRAINING SYSTEM Alberello
ALCOL 15.50
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Solitamente a inzio Settembre, raccolta manuale in cassette.

Details

Informations

CLASSIFICATION IGT Romangia
TEMPERATURE 8-10
LOCATION Badde Nigolosu, a 300 m s.l.m.
GROUND Terreno argilloso.
ANNUAL PRODUCTION 10393
PLANTS FOR HECTARE 5500
WINEMAKING La durata della macerazione dipende dalle caratteristiche del mosto. Può durare dai due ai quattro giorni. Macerazioni più lunghe non appartengono alla nostra cultura. La svinatura avviene sempre a mano per preservare la buccia. Il mosto prosegue il suo cammino nelle piccole vasche di cemento sino al suo imbottigliamento che avviene di solito dopo due/tre anni. In Cantina non è stato utilizzato alcun prodotto di chimica di sintesi oltre allo zolfo. Non sono stati aggiunti lievi, enzimi ed ogni altro coadiuvante della vinificazione e maturazione del vino. Non filtrato, non chiarificato, non barricato.
PRODUCTION In Vigna si utilizza solo lo zolfo, il corno letame, il corno silice ed il sovescio. 'uva viene diraspata ma non pigiata e viene fatta macerare nei tini di Cemento senza aggiunta alcuna di solforosa.
RETURN HALF 30 q.li

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Bibenda 2018

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

CELLAR

Name: Dettori
Start-up year: 2000
Cultivated hectares: 24
Winemaker name: Alessandro Dettori
Address: Località Badde Nigolosu Sennori - Sennori (SS)
Web Site: www.tenutedettori.it

"If being a Homo sapiens sapiens means looking but not observing, eating but not tasting, hearing but not listening, smelling but not enjoying a scent… well then, I am proud to be a Homo sapiens sapiens and nothing more. I feel myself an animal just like the other animals. Part of planet earth and of the universe. I want to be an animal with that minimum of rationality necessary for my free will. That is why I make wine… it is the method I know for making me feel what I am: instinctually an animal." "I do not follow the market; I make wines that please me, wine of my own local area, wines of Sennori. They are what they have to be and not what you want them to be." Alessandro Dettori - 1998 -