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description
The winemakers of this Sardinian winery like to call themselves small artisans (max 45,000 bottles produced). They firmly believe that every wine has its own heart and personality, so much so as to reject the DOC designation considered too dispersive and non-qualifying. Therefore from the maximum respect of the vines in the field to the pressing in the cellar where the spontaneous fermentation according to nature derives this splendid Renosu red wine using Vermentino, Moscato di Sennori grapes. Chemical elements are absolutely not added and time is allowed to bring out the qualities of healthy grapes first with aging in cement and then in the bottle. No filtrations or clarifications are practiced.
The result is a white wine White wine with an aromatic, fruity nose and a sweet entry, offset by the salty finish. Excellent as an aperitif.
Colore dorato intenso.
All'olfatto, è complesso e intenso, con note di frutta gialla matura, fieno, unite a sentori di miele d'acacia.
In bocca, esplode in tutta la sua carica aromatica avvolgendo tutto il palato; equilibrato.
Ottimo con l'aperitivo e gli antipasti.
Details
YEAR | NV |
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VINES | Moscato Giallo, Vermentino |
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TRAINING SYSTEM | Alberello |
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ALCOL | 13.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Solitamente a inzio Settembre, raccolta manuale in cassette. |
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Details
CLASSIFICATION | IGT Romangia |
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TEMPERATURE | 12-14 |
LOCATION | Badde Nigolosu, a 300 m s.l.m. |
GROUND | Terreno argilloso. |
WINEMAKING | La durata della macerazione dipende dalle caratteristiche del mosto. Può durare dai due ai quattro giorni. Macerazioni più lunghe non appartengono alla nostra cultura. La svinatura avviene sempre a mano per preservare la buccia. Il mosto prosegue il suo cammino nelle piccole vasche di cemento sino al suo imbottigliamento che avviene di solito dopo due/tre anni. In Cantina non è stato utilizzato alcun prodotto di chimica di sintesi oltre allo zolfo. Non sono stati aggiunti lievi, enzimi ed ogni altro coadiuvante della vinificazione e maturazione del vino. Non filtrato, non chiarificato, non barricato. |
PRODUCTION | In Vigna si utilizza solo lo zolfo, il corno letame, il corno silice ed il sovescio. 'uva viene diraspata ma non pigiata e viene fatta macerare nei tini di Cemento senza aggiunta alcuna di solforosa. |
Details
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CELLAR
Name: Dettori
Start-up year: 2000
Cultivated hectares: 24
Winemaker name: Alessandro Dettori
Address: Località Badde Nigolosu Sennori - Sennori (SS)
Web Site: www.tenutedettori.it
"If being a Homo sapiens sapiens means looking but not observing, eating but not tasting, hearing but not listening, smelling but not enjoying a scent well then, I am proud to be a Homo sapiens sapiens and nothing more. I feel myself an animal just like the other animals. Part of planet earth and of the universe. I want to be an animal with that minimum of rationality necessary for my free will. That is why I make wine it is the method I know for making me feel what I am: instinctually an animal." "I do not follow the market; I make wines that please me, wine of my own local area, wines of Sennori. They are what they have to be and not what you want them to be." Alessandro Dettori - 1998 -