• Crafts

  • Triple A

  • Vegans

  • Old vines

  • Without sulfites

  • Zero filtrations

Dettori Rosso 2015

€42.70

OUT OF STOCK

description

Details of wine

A strictly family-run winery that produces wines far from any scheme related to marketing and fashions.
This is the Dettori winery in which the entire production process is linked to the family, from the transport of the grapes by an old refrigerated truck of Alessandro Dettori's Fiat up to the bottling that takes place under the supervision of Alessandro's mother.
We are in the land of Cannonau, Sardinia a region rich in perfumes, charm and traditions.
Here comes the red Dettori obtained from pure Cannonau grapes. Fermentation with indigenous yeasts and aging in cement for 24 months. No clarification and filtration before bottling.
The result is a wine that is an expersion of nature with its hints of woods and humus. Enveloping flavor with a strong structure that guarantees a surprisingly long finish.
We are in Sardinia and therefore excellent with the pig on the spit.

 

FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 49 EURO

Color

Rosso rubino.

Smell

Note di macchia mediterranea si affiancano a sentori di frutta rossa appena matura, di violetta, di ginepro, di rosmarino, di spezie dolci.

Taste

In bocca è trascinante grazie ad un'acidità puntuale e ad una traccia di viva sapidità, perfetto contraltare a calore e morbidezza. Finale di grande eleganza.

Details

Features

YEAR 2015
TRAINING SYSTEM 100% Alberello Piè di Franco
ALCOL 16.00
FORMAT 0,75 L Standard

Details

Informations

CLASSIFICATION IGT Romangia
TEMPERATURE 18-20
LOCATION Nome Vigneto "Dettori". 2,89 ettari ubicati a Badde Nigolosu. Terreno calcare e collinare a 300 m. s.l.m.
REFINEMENT Il mosto prosegue il suo cammino nelle piccole vasche di cemento sino al suo imbottigliamento che avviene di solito dopo due/tre anni. In Cantina non è stato utilizzato alcun prodotto di chimica di sintesi oltre allo zolfo. Non sono stati aggiunti lievi, enzimi ed ogni altro coadiuvante della vinificazione e maturazione del vino. Non filtrato, non chiarificato.
ANNUAL PRODUCTION 2000
PLANTS FOR HECTARE 5000/6000
WINEMAKING L'uva viene tagliata manualmente trasportata in piccole cassette col nostro Camion Frigo Fiat 100. L'uva viene diraspata ma non pigiata e viene fatta macerare nei tini di Cemento senza aggiunta alcuna di solforosa. La durata della macerazione dipende dalle caratteristiche del mosto. Può durare dai tre ai dieci giorni. Macerazioni più lunghe non appartengono alla nostra cultura. La svinatura avviene sempre a mano per preservare la buccia.
DECANTING 2 ore
PRODUCTION Prodotto solo da uve coltivate nella nostra azienda agricola. In Vigna si utilizza solo lo zolfo, il corno letame, il corno silice ed il sovescio. Trattamenti: Zolfo, corno letame, cornosilice, sovescio, piante officinali.
RETURN HALF 20 q.

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2004
Bibenda 2013
Wine Advocated 2004 95
Wine Advocated 2005 96

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

CELLAR

Name: Dettori
Start-up year: 2000
Cultivated hectares: 24
Winemaker name: Alessandro Dettori
Address: Località Badde Nigolosu Sennori - Sennori (SS)
Web Site: www.tenutedettori.it

"If being a Homo sapiens sapiens means looking but not observing, eating but not tasting, hearing but not listening, smelling but not enjoying a scent… well then, I am proud to be a Homo sapiens sapiens and nothing more. I feel myself an animal just like the other animals. Part of planet earth and of the universe. I want to be an animal with that minimum of rationality necessary for my free will. That is why I make wine… it is the method I know for making me feel what I am: instinctually an animal." "I do not follow the market; I make wines that please me, wine of my own local area, wines of Sennori. They are what they have to be and not what you want them to be." Alessandro Dettori - 1998 -