Fongaro Etichetta Nera Lessini Durello Pas Dosé Riserva 2014

€44.69
+-
  1. Crafts
  2. Organic

description

Details of wine

100% Durella grapes, a native and very ancient variety from the Veneto region, extremely vigorous, with particularly thick and leathery skin, cultivated on soils rich in minerality. Typical of the Lessini Mountains area, on the hills between the provinces of Vicenza and Verona, this grape variety yields wines with significant acidity due to their high malic acid content that is well suited to sparkling winemaking according to the Classic Method.

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Color

Giallo paglierino tendente al dorato.

Smell

All'olfatto è decisamente evoluto, apre piacevolmente su leggere note di crosta di pane e di tostato, poi frutta gialla matura, nocciola, frutta secca ed una piacevole mineralità tipica del territorio.

Taste

La bollicina misurata alla vista si ritrova tutta nel calice, non aggressiva e di grande eleganza. In bocca mostra tutto il suo potenziale con un sorso sapido e armonioso dove gli agrumi e la frutta secca fanno capolino.

Pairings

Interessanti gli abbinamenti che si possono creare con del salmone affumicato accompagnato da mozzarella di bufala o con un guazzetto di pesce.

Details

Features

YEAR 2014
TRAINING SYSTEM Tendone veronese corto.
ALCOL 12.50
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Inizia a fine Agosto e termina ai primi di Ottobre. Le uve sono raccolte a mano e trasportate in cassette. Le cassette vengono poste in cella per il raffreddamento dell'uva prima della pigiatura.

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Informations

CLASSIFICATION DOC Monti Lessini
TEMPERATURE 6-8
LOCATION Le colline a Nord Est di Verona, nella zona dei Monti Lessini.
GROUND Terreni di origine vulcanica.
REFINEMENT Maturazione sui propri lieviti in bottiglia, non inferiore ai 48 mesi. Remuagesûrpupitres: a maturazione ultimata, le bottiglie sono prelevate dalle cataste ed infilate per il collo nelle pupitres, vengono ruotate a mano ogni giorno per circa 30 giorni, al termine dei quali si esegue la sboccatura(degorgement).
WINEMAKING Pressatura in modo soffice con temperatura sui 10-12 °C. La prima fermentazione avviene in vasche termo-controllate con temperatura intorno ai 15-18° C. Tempo medio di fermentazione nelle vasche: 20 giorni. Presa di spuma con i propri lieviti in Aprile.
PERLAGE Misurato, fine, elegante e molto persistente.

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Awards

User Reviews:

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CELLAR

Name: Fongaro
Start-up year: 1975
Address: Roncà (VR)
Web Site: www.fongarospumanti.it

Fongaro was born in 1975 from the hard work and from the passion of its founder Guerrino Fongaro. From the beginning the choice was that of privileging the cultivation of the autochthonous vine Durella. Typical of the area of Monti Lessini, on the hills that divide the province of Verona and that of Vicenza, its characteristic is its high natural acidity enabling the rifermentation of the Metodo Classico. The particularity and the research of the Spumanti Fongaro is fruit of interesting binomial of vine and terrain. The company stands, in fact, on the volcanic terrains which gives Durella its distinct mineral properties and its unconfoundable sparkling values. The aim of Fongaro today, in its third generation, is that of giving its Metodo Classico sparkling wine appreciation even outside the area of belonging to this autochthonous vine and make this family’s passion from vine to wines known. Since 1985, Fongaro’s products are made from certificated organic agriculture.