description
Details of wine
100% Durella grapes, a native and very ancient variety from the Veneto region, extremely vigorous, with particularly thick and leathery skin, cultivated on soils rich in minerality. Typical of the Lessini Mountains area, on the hills between the provinces of Vicenza and Verona, this grape variety yields wines with significant acidity due to their high malic acid content that is well suited to sparkling winemaking according to the Classic Method.
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Color
Giallo paglierino tendente al dorato.

Smell
All'olfatto è decisamente evoluto, apre piacevolmente su leggere note di crosta di pane e di tostato, poi frutta gialla matura, nocciola, frutta secca ed una piacevole mineralità tipica del territorio.

Taste
La bollicina misurata alla vista si ritrova tutta nel calice, non aggressiva e di grande eleganza. In bocca mostra tutto il suo potenziale con un sorso sapido e armonioso dove gli agrumi e la frutta secca fanno capolino.

Pairings
Interessanti gli abbinamenti che si possono creare con del salmone affumicato accompagnato da mozzarella di bufala o con un guazzetto di pesce.
Details
Features
YEAR | 2014 |
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TRAINING SYSTEM | Tendone veronese corto. |
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ALCOL | 12.50 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Inizia a fine Agosto e termina ai primi di Ottobre. Le uve sono raccolte a mano e trasportate in cassette. Le cassette vengono poste in cella per il raffreddamento dell'uva prima della pigiatura. |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | DOC Monti Lessini |
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TEMPERATURE | 6-8 |
LOCATION | Le colline a Nord Est di Verona, nella zona dei Monti Lessini. |
GROUND | Terreni di origine vulcanica. |
REFINEMENT | Maturazione sui propri lieviti in bottiglia, non inferiore ai 48 mesi. Remuagesûrpupitres: a maturazione ultimata, le bottiglie sono prelevate dalle cataste ed infilate per il collo nelle pupitres, vengono ruotate a mano ogni giorno per circa 30 giorni, al termine dei quali si esegue la sboccatura(degorgement). |
WINEMAKING | Pressatura in modo soffice con temperatura sui 10-12 °C. La prima fermentazione avviene in vasche termo-controllate con temperatura intorno ai 15-18° C. Tempo medio di fermentazione nelle vasche: 20 giorni. Presa di spuma con i propri lieviti in Aprile. |
PERLAGE | Misurato, fine, elegante e molto persistente. |
Details
Awards
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CELLAR
Name: Fongaro
Start-up year: 1975
Address: Roncà (VR)
Web Site: www.fongarospumanti.it
Fongaro was born in 1975 from the hard work and from the passion of its founder Guerrino Fongaro. From the beginning the choice was that of privileging the cultivation of the autochthonous vine Durella. Typical of the area of Monti Lessini, on the hills that divide the province of Verona and that of Vicenza, its characteristic is its high natural acidity enabling the rifermentation of the Metodo Classico. The particularity and the research of the Spumanti Fongaro is fruit of interesting binomial of vine and terrain. The company stands, in fact, on the volcanic terrains which gives Durella its distinct mineral properties and its unconfoundable sparkling values. The aim of Fongaro today, in its third generation, is that of giving its Metodo Classico sparkling wine appreciation even outside the area of belonging to this autochthonous vine and make this familys passion from vine to wines known. Since 1985, Fongaros products are made from certificated organic agriculture.