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Il Mosnel Franciacorta Parosè 2015

€38.00

OUT OF STOCK

Description

Details of wine

To the south of Lake Iseo lies the splendid region of Franciacorta, a land of great labels and cellars, of history and hard work.

The Mosnel winery, whose dialect name means "Petraia" and identifies the area where it stands, is led by the fifth generation of winemakers who carry on the family traditions.

The entire vineyard, which covers 40 hectares, is cultivated with organic agriculture from Chardonnay, Pinot Blanc and Pinot Noir.
The low yield per vine, combined with the fast manual harvest and the soft pressing, create inimitable Franciacorta.

One of the most interesting wines is Parosè where the protagonist is Pinot Noir with Chardonnay which plays the role of supporting actor.

It is striking for the particular color due to the light skin maceration of the Pinot Noir grapes and for the rich and persistent flavor.

SPEDIZIONE GRATUITA PER ORDINI SUPERIORI AI 79 EURO

Color

Tonalità rosa tenue.

Smell

Evoca fragranze di corbezzolo, carota, kumquat, lampone e tenue mineralità.

Taste

Seducente e distensivo al primo contatto, poi freschezza e tenue sensazione tannica scuotono l'assaggio. Finale sapido e perlage di ottima caratura.

Pairings

Il Parosé è un vino da tutto pasto, che si sposa in maniera ottimale con i piatti di pesce, ma accompagna tranquillamente anche le carni rosse e rosa.

Details

Features

YEAR 2015
VINES 30% Chardonnay, 70% Pinot Nero
TRAINING SYSTEM Guyot
ALCOL 12.00
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Vendemmia manuale in casse dal 26 Agosto al 4 Settembre.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Franciacorta
TEMPERATURE 6-8
LOCATION Camignone di Passirano (BS)
GROUND Piane e ondulazioni interne del morenico, di media fertilità, sciolto, con scheletro di media profondità.
REFINEMENT Le bottiglie accatastate restano minimo 36 mesi nei locali delle nostre seicentesche cantine prima del "remuage". Successivamente sboccate e dosate "Pas Dosé" ricevono il tappo a fungo e la gabbietta. Almeno sei mesi di affi namento ulteriore è infi ne necessario prima di immettere questo Franciacorta sul mercato.
WINEMAKING Solo il Fiore (la prima frazione del 30% di succo). è stato destinato al Franciacorta "Parosé", che deve la sua tenue colorazione al Pinot Nero che subisce una lieve macerazione pellicolare. La fermentazione primaria è avvenuta in piccole botti rovere (da 225 lt), che hanno ospitato il vino per sei mesi, fi no alla primavera successiva. Assemblaggio e imbottigliamento con "sciroppo di tiraggio" precedono l'accatastamento per la rifermentazione in bottiglia.
RETURN HALF 80 q

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Veronelli 2008
Veronelli 2012
Veronelli 2014
Bibenda 2012
Bibenda 2014
Wine Advocated 2013 92

User Reviews:

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CELLAR

Name: Il Mosnel
Start-up year: 1836
Cultivated hectares: 39
Winemaker name: Flavio Polenghi
Address: Via Barboglio, 14 - Camignone di Passirano (BS)
Web Site: www.ilmosnel.com

In the heart of Franciacorta, in Camignone, lies the historic villa with its 16th-century wine cellars and surrounding properties that offers eloquent testimony to the venerable winemaking patrimony that the Barboglio family inherited in 1836. This viticultural wealth was developed still further through the far-sighted efforts of Emanuela Barboglio, who planted the first modern, specialised vineyards and in 1968 was one of the first to produce DOC Franciacorta wine. In 1976 the name of the winery was changed from Azienda Agricola Barzanò Barboglio to the current "il Mosnel," a local dialect word, of Celtic origin, that means "heap of stones," an apt characterisation for the site of the winery. Directing il Mosnel today is the fifth generation of winegrowers, the children of Emanuela Barboglio. Giulio Barzanò oversees production and sales, while Lucia Barzanò directs marketing, external relations, and administration. The family is fortunate to enjoy the support of a highly professional staff, expert agronomists, and experienced winemaking technicians, all of whom exercise painstaking attention to the production process and to the winery's growth.