Lamole di Lamole Chianti Classico Lareale Riserva 2018

€25.40
+-
  1. Crafts
  2. Macerated on the skins
  3. Organic

description

Details of wine

This is a Reserve wine that intends to fully celebrate the most peculiar and original aspects of the Lamole area in a genuine, truthful and, at the same time, regal interpretation. The name sums up its characteristics of maximum typicality, spontaneity and elegance thanks to a sensory profile based on aromatic articulation, definition of taste and tactile sobriety.

FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 49 EURO

Color

Rosso rubino intenso e brillante.

Smell

Bouquet di violetta e ginestra e ai profumi di frutta a bacca rossa selvatica, completati da sentori balsamici di resina e di sottobosco.

Taste

La parabola gustativa si distende incisiva in una evoluzione più di dinamismo che di muscolarità, con tannini dalla grana finissima e una tonica freschezza a supportare il procedere incalzante della sapidità e degli aromi di frutti rossi e di erbe officinali.

Pairings

Questa Riserva, oltre che alla classica a bistecca alla fiorentina, sa sposarsi magnificamente con piatti di carne dalle più svariate cotture, dal forno alla griglia, dai brasati alle preparazioni di selvaggina, che vengono esaltate dalla sorprendente energia e sotterranea sapidità del vino. Non teme la veemenza aromatica del tartufo, come pure gode di quella dei formaggi a lunga stagionatura.

Details

Features

YEAR 2018
VINES Canaiolo Nero, Sangiovese
TRAINING SYSTEM Cordone speronato e archetto chiantigiano.
ALCOL 14.00
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Dagli ultimi giorni di settembre sino a oltre metà Ottobre.

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Chianti Classico
TEMPERATURE 16-18
LOCATION Il Prato, Le Masse
GROUND Arenarie di galestro e macigno toscano, con inserzioni di alberese.
REFINEMENT Nella primavera successiva il vino è stato posto in botti da 30-50 hl a maturare per almeno due anni prima dell'assemblaggio inale e dell'imbottigliamento.
ANNUAL PRODUCTION 30000
PLANTS FOR HECTARE 3.300-5.200
WINEMAKING I grappoli sono stati sottoposti a selezione ottica degli acini. Dopo delicata pigiatura il mosto è stato avviato alla fermentazione con macerazione sulle bucce per circa 12 giorni ad una temperatura di 24-26 °C.
DECANTING 1 ora

Details

Awards

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

Name: Lamole di Lamole
Start-up year: 1974
Cultivated hectares: 104
Winemaker name: Loris Vazzoler
Address: Greve in Chinati (FI)
Web Site: www.lamole.it

Tenuta Lamole di Lamole has a total area of 141 hectares, extending over woodland, vineyards and olive groves. Fifty hectares are planted to vine at elevations of 350-550 metres, most with a southerly aspect in some of the most exciting sites in the Lamole area. Planting densities range from 3,350 vines per hectare in the older vineyards to 5,150 vines per hectare in more recently planted sites, with training systems that include Chianti arched cane and spurred cordon, as well as one or two experimental vineyards that still have Chianti bush-training. Effort in the vineyard and cellar strives to bring out the sensory profile of the grapes so special attention is focused on several critical points.