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Description
Lungarotti is the name of a winemaking tradition that has made Umbria wine famous all over the world.
Always at the forefront of eco-sustainable production, it bases its activity on respect for the soil's biodiversity and all that surrounds it.
Proof of this corporate philosophy is the recognition of the V.I.V.A. Certification, first in Umbria to obtain it and ninth at national level, it provides companies with a tool for diagnosing the impacts of the wine product, and at the same time a means of guarantee and transparency for the consumer.
Lungarotti San Giorgio was born in 1977 and was the first example of a great blend of Cabernet and Sangiovese, we could call it a Superumbriam in which both vines are enhanced.
The label shows a Uffizi painting courtesy of Mibac, where the traditional festival of San Giorgio in Torgiano is honored with the bonfires in the vineyards.
Rosso rubino, profondo con intense sfumature violacee.
Intenso, complesso ed ampio, rivela confettura rossa e spezie dolci; nel finale un gradevole tocco balsamico su un sottofondo mentolato.
Sfodera una struttura possente con un pronunciato richiamo al frutto rosso; di grande concentrazione è armonico, succoso con tannini fitti e caldi; finale molto lungo e gradevolmente fresco.
Si esalta con arrosti di carne rossa, cacciagione, selvaggina, formaggi piccanti.
Details
YEAR | 2016 |
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VINES | 50% Cabernet Sauvignon, 10% Canaiolo Nero, 40% Sangiovese |
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TRAINING SYSTEM | Doppio cordone speronato |
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ALCOL | 14.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Seconda metà di settembre. |
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Details
CLASSIFICATION | IGT Umbria |
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TEMPERATURE | 18-20 |
LOCATION | Torgiano (PG) |
GROUND | La vigna del Cabernet Sauvignon ha buona presenza di scheletro su medio impasto ed è tendenzialmente calcarea su sottosuolo tufaceo. Il Sangiovese proviene da Monticchio, che presenta un terreno con frange argillose alternate nella parte più bassa a frange sabbiose. |
REFINEMENT | Seguono 12 mesi in barrique e oltre 8 anni in bottiglia. |
PLANTS FOR HECTARE | 4.000-5.000 ceppi/Ha. |
WINEMAKING | Fermentato in acciaio con macerazione sulle bucce per 15-20 giorni. |
DECANTING | 1 ora |
RETURN HALF | 45 q./Ha per il Cabernet Sauvignon e 60 q/Ha per il Sangiovese. |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Red shramp | 2016 | ![]() |
Veronelli | 2006 | ![]() |
Bibenda | 2006 | ![]() |
Bibenda | 2016 | ![]() |
James Suckling | 2006 | 94 |
James Suckling | 2007 | 93 |
James Suckling | 2016 | 93 |
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CELLAR
Name: Lungarotti
Start-up year: 1962
Cultivated hectares: 250
Winemaker name: Vincenzo Pepe, Cristophe Ollivier, Lorenzo Landi
Address: Viale Giorgio Lungarotti, 2 - Torgiano (PG)
Web Site: www.lungarotti.it
Founded in the early 60's by Giorgio Lungarotti, the company soon became a driving force that opened up new opportunities not only for Torgiano but for the whole of Umbria too: wine as the centerpiece of a very high quality touristic and productive center, and cornerstone of a highly integrated promotional tool for the whole region.