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description
In the Torgiano more than 60 years ago the Lungarotti winery was born, today an icon of the Umbrian wine production and led by Teresa and Chiara daughters of Giorgio Lungarotti, founder of the company.
Umbria is a region where nature shows itself in a great variety of forms, here the attention to the protection of the territory is an element that is part of the genetics of the population.
Chiara and Teresa espouse this philosophy, proposing an agriculture that respects the environment and its biodiversity.
Among the many labels proposed, the Torre di Giano Vigna il Pino 2015 is a precursor of the fashions of the moment, being already in the 70s one of the first whites matured in wood.
It comes from a blend of Grechetto, Vermentino and Trebbiano, giving life to a balanced and elegant white.
The name recalls the origins of Torgiano, testified by the tower rebuilt on ancient Roman settlements, once dedicated to Giano, the two-faced god.
Giallo paglierino di buona intensità e con brillanti riflessi verdognoli, con il passare degli anni tende al dorato.
Fruttato (pesca gialla e agrumi) e di buona complessità; finale leggermente floreale con raffinati sentori boisé.
Elegante impatto gustativo e delicata acidità agrumata; fragrante frutta bianca e retrogusto lungo e sapido; leggermente minerale, quasi salino, in chiusura.
Piatti di alta cucina, in particolare pesce e crostacei; è inoltre particolarmente indicato per minestre asciutte ed in brodo, risotti, specialmente se a base di tartufo o funghi, zuppa di cipolla, sformati di verdure, carni bianche in genere.
Details
YEAR | 2018 |
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VINES | Grechetto, Trebbiano, Vermentino |
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TRAINING SYSTEM | Guyot e Doppio cordone speronato. |
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ALCOL | 13.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Vermentino, Grechetto e Trebbiano raccolte da fine Agosto a metà Settembre. |
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Details
CLASSIFICATION | DOC Torgiano |
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TEMPERATURE | 12-14 |
LOCATION | Vigneto "Il Pino" a mezza collina |
GROUND | Terreno argilloso, di media profondità e sottosuolo calcareo. |
REFINEMENT | Dopo l'assemblaggio -che avviene nella primavera successiva alla vendemmia- il vino è imbottigliato ed affinato per 1-2 anni prima di uscire sul mercato. |
ANNUAL PRODUCTION | 12000 |
PLANTS FOR HECTARE | 4000-5000 |
WINEMAKING | Il 30% del mosto fiore ottenuto da una pressatura soffice, dopo criomacerazione, è fermentato e maturato sulle fecce fini in barrique per 3 mesi a temperatura controllata (21°C); il restante 70% fermenta in acciaio. |
RETURN HALF | 40 q. |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Red shramp | 2018 | ![]() |
Veronelli | 2017 | ![]() |
James Suckling | 2011 | 92 |
James Suckling | 2015 | 91 |
James Suckling | 2017 | 90 |
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CELLAR
Name: Lungarotti
Start-up year: 1962
Cultivated hectares: 250
Winemaker name: Vincenzo Pepe, Cristophe Ollivier, Lorenzo Landi
Address: Viale Giorgio Lungarotti, 2 - Torgiano (PG)
Web Site: www.lungarotti.it
Founded in the early 60's by Giorgio Lungarotti, the company soon became a driving force that opened up new opportunities not only for Torgiano but for the whole of Umbria too: wine as the centerpiece of a very high quality touristic and productive center, and cornerstone of a highly integrated promotional tool for the whole region.