Monteraponi Chianti Classico Il Campitello Riserva 2017

€46.49
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Description

Details of wine

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Color

Rosso granato.

Smell

Emergono al naso note intense di spezie e frutti rossi.

Taste

Fin dall'inizio la forza e potenza di questo vino ti travolgono. La complessità del galestro combinato con l'argilla conferiscono una sapidità e persistenza davvero notevoli. Le note terziarie, di erbe aromatiche miste a sentori di ginestra e finocchio rendono il vino perfettamente in linea con il territorio del Chianti Classico. L'acidità rimane sempre alta, data l'importante altitudine dell'azienda, garantendo longevità in cantina. Tannini fini ma importanti.

Pairings

Perfetto con abbinamenti di piatti tipici di carne della Toscana, come la cacciagione.

Details

Features

YEAR 2017
VINES 7% Canaiolo Nero, 3% Colorino, 90% Sangiovese
ALCOL 13.50
FORMAT 0,75 L Standard

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Chianti Classico
TEMPERATURE 16-18
LOCATION Località Monteraponi - Radda in Chianti (SI)
REFINEMENT In grandi botti ovali di legno di rovere francese o di Slavonia, per almeno 26 mesi. Conclude l'invecchiamento per ulteriori 3 mesi di cemento, dove il vino decanta naturalmente prima di essere imbottigliato per caduta, sempre durante la luna calante. Vino non filtrato e non chiarificato.onths in big of french and slavonian oak. Then finish for 3 months more in concrete again, where decant naturally before bottling by gravity without any filtration or clarification during the waning moon.
ANNUAL PRODUCTION 6600
WINEMAKING La fermentazione spontanea avviene in vasche di cemento vetrificato, senza controllo della temperatura e senza l'aggiunta di lieviti. A seguire una macerazione sulle bucce di 30-35 giorni con rimontaggi e follature giornaliere effettuati a mano. A fermentazione alcolica terminata, segue la fermentazione malolattica, in maniera spontanea, senza l'aiuto di batteri, starter o feeder che ne facilitino l'avvio.
DECANTING 1 ora

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2015
Red shramp 2016
Wine Spectator 2015 92
Wine Spectator 2016 95
Wine Advocated 2014 91
Wine Advocated 2015 94
Wine Advocated 2016 94
James Suckling 2015 96
James Suckling 2016 93

User Reviews:

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CELLAR

Name: Monteraponi
Cultivated hectares: 12
Address: Località Monteraponi - Radda in Chianti (SI)
Web Site: www.monteraponi.it

Monteraponi is an ancient medieval village, built around three square towers dating from the tenth century. The complex located on the hill of the same name at an altitude of 470 meters overlooking the valley below which slopes toward the river Arbia. The farm produces Chianti Classico wines, Vin Santo del Chianti, Oil, Grappa. All productions are family-run certified organic by ICEA Italy. The cellar was carved from ancient pre-existing buildings, which naturally provide humidity and a constant temperature all year round, thanks to the thick stone walls. The technology is minimized, the fermentations take place in old cement tanks and in tanks frustoconical elliptical base of Nomblot, always concrete. All tanks are devoid of thermo-conditioning systems, to ensure that the fermentations are the most spontaneous and natural as possible. Do not add yeasts for or use of activating, feeder and malolactic bacteria. Adjacent to the winery there is the aging cellar, which is also converted from an old existing building, three-quarters underground,