description
Details of wine
Negroamaro is considered the main native grape variety of Salento, with an excellent content of tannin sand flavor compounds that give intense but elegant, fruity and spicy wines. Negroamaro is also known by its high content in resveratrol, an antioxidant and anticancer substance present in other black grape varieties but found in relevant quantities only in Negroamaro
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Color
Rosso rubino dai riflessi granati.

Smell
All'olfatto dimostra un'ampiezza di illustre eleganza. Lodevoli spezie sfumano in frutti in confettura, dolci e canditi. Scorzette di arancia intinte in cioccolato fondente sono una chicca più che sorprendente. More, gelsi e lamponi sono un tocco succoso ed estivo. Il finale ricorda il cacao con piccole note di cappuccino.

Taste
Il sorso è decisamente voluminoso. Il tannino, particolarmente morbido ed avvolgente, crea un equilibrio dei sensi in perfetta armonia. Dal finale lungo e persistente appaga magistralmente tutti i sensi.
Details
Features
YEAR | 2019 |
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TRAINING SYSTEM | Alberello pugliese. |
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ALCOL | 14.50 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | IGT Puglia |
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TEMPERATURE | 16-18 |
LOCATION | Area rurale del Salento in una zona esposta ai venti del Mar Ionio e Adriatico, estesa dalla provincia di Taranto a Brindisi |
GROUND | Medio impasto. |
REFINEMENT | 3 mesi in acciaio, 12 mesi in barriques di rovere americano e francese e 3 mesi in bottiglia. |
ANNUAL PRODUCTION | 60000 |
PLANTS FOR HECTARE | 4500 |
WINEMAKING | Dopo la raccolta l'uva viene diraspata ed il pigiato fermenta in acciaio a temperatura controllata di 25 °C per 8-10 giorni. La macerazione sulle bucce dura 12-15 giorni, con attenti rimontaggi e pressatura soffice finale delle vinacce. |
Details
Awards
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CELLAR
Name: Paolo Leo
Start-up year: 1989
Cultivated hectares: 70
Winemaker name: Nicola Leo
Address: Via Tuturano, 21 - San Donaci (BR)
Web Site: https://www.paololeo.it/
Between past and future we are in perfect balance between tradition and modernization. The Cellars occupy a total area of about 35.000 square meters. The first is located in the heart of the Salice Salentino DOC (San donaci) the second, inaugurated in August 2020, is located at the gates of the Primitivo di Manduria DOC (Monteparano). They are equipped with a state-of-the-art winemaking plant, a large barrel cellar and a modern cutting-edge bottling line capable of reaching 7000 bottles per hour. The winery is flanked by the farm that owns more than 70 hectares and an ancient "Masseria Carritelli" of 1500 surrounded by vineyards.