Ronco Calino Franciacorta Brut Bio

€20.86
+ -

description

Details of wine

FREE SHIPPING ON ORDERS OVER 49 EURO

Color

Giallo paglierino tenue con riflessi verdognoli.

Smell

Al naso si presenta ampio e fragrante, con sentori di frutta leggermente immatura (ananas, mela Calvilla bianca d'inverno e pera Decana del Comizio) e di fiori di agrumi e di acacia, che si amalgamano con una leggera sensazione balsamica di basilico greco e di biscotto che sfuma nella vaniglia.

Taste

Il sorso, verticale e armonico, coniuga la vena acida con la struttura consistente e il finale prolungato.

Details

Features

TRAINING SYSTEM Guyot semplice.
FORMAT 0,75 L Standard

Details

Informations

CLASSIFICATION DOCG Franciacorta
GROUND Suolo morenico profondo con scheletro abbondante, derivato dall'interazione tra la morena stessa e lo sgrondo torrentizio dell'antico ghiacciaio; nella parte meno ripida di fondo versante, deposito fine e sottile con terreni di medio impasto e tessitura franco-argillosa.
REFINEMENT Almeno 30 mesi. Tiraggio: nel maggio successivo alla vendemmia.
ANNUAL PRODUCTION
WINEMAKING Raffreddamento, spremitura soffice delle uve intere, prima fermentazione in vasche d'acciaio termocondizionate a 13-14 °C. Il 20% dello Chardonnay fermenta in barrique di rovere francese. Ogni parcella è vinificata separatamente per valorizzare l'unicità del suo profilo.
PERLAGE Perlage fine e persistente.

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Wine Advocated 0000 90

User Reviews:

There are no reviews for this wine yet. Let us know your opinion!

CELLAR

Name: Ronco Calino
Cultivated hectares: 13
Address: Via Fenice 45, frazione Torbiato - Adro (BS)
Web Site: https://www.roncocalino.it/

Paolo Radici wanted his winecellars to be hidden amidst the vineyards, perfectly integrated into the extraordinarily beautiful countryside suspended above the villages of Adro, Erbusco, and Cazzago San Martino. From the elegant rooms dedicated to hospitality, one descends into the underground cellar, where technology predominates, with chillers, presses, vats, and small barrels. Every detail in the winecellar is designed to assist the winemaker in his art. The hand-picked clusters are immediately chilled, so that their aromas remain fresh, crisp, long-lasting. A gentle pressing precedes fermentation in small steel tanks and oak barrels. After bottling in the spring, the long wait begins: the Franciacortas of Ronco Calino rest on the lees at least one year longer than required by the Franciacorta Production Code. The dosage contains little, if any, sugar, so that the wine true personality can emerge, satisfying even the most demanding palates.