description
Details of wine
This Organic Prosecco Doc embodies quality, elegance and is a natural progression of the path which we undertook over 10 years ago to promote environmentally friendly wines and sustainable agricultural practices. These practices are also implemented in all stages of vinification, second fermentation, bottling and storage.
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Color
Giallo paglierino con riflessi verdognoli.

Smell
Ha una complessità di profumi fruttati invitanti e ampi, in particolare pesca bianca e mela con anche lievi sentori di frutta matura e una fragrante nota aromatica leggermente muschiata.

Taste
Armonico, sapido, persistente, moderatamente alcolico, dotato di freschezza e briosità. In chiusura una piacevole nota minerale.

Pairings
Perfetto come aperitivo e come vino da tutto pasto. Ideale con molluschi, crostacei e risotti. Ottimo anche con sushi e sashimi.
Details
Features
YEAR | NV |
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VINES | 15% Pinot Grigio, 85% Glera |
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TRAINING SYSTEM | Guyot doppio. |
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ALCOL | 11.50 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | II-IV settimana di Settembre. |
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Details
Informations
CLASSIFICATION | DOC Prosecco |
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TEMPERATURE | 6-8 |
LOCATION | Nella parte più occidentale del Friuli e nel centro della Doc Prosecco, nei comuni di Pasiano e di Porcia |
GROUND | Terreno alluvionale, ricco di calcare, sabbioso e argilloso. |
REFINEMENT | Rifermentazione in autoclave per circa 30 giorni a temperatura costante tra i 14-16 °C, fino al raggiungimento di 6 bar di pressione; la massa viene quindi raffreddata per bloccare la fermentazione e mantenuta in seguito ad una temperatura controllata di 8-10 °C per 3 mesi, in modo da favorire l'affinamento naturale a contatto con i lieviti. Al termine di questa fase si procede alla filtrazione e all'imbottigliamento isobarico. |
PLANTS FOR HECTARE | 3500 |
WINEMAKING | Diraspigiatura, pressatura soffice, svinatura, decantazione e fermentazione in acciaio per 8-10 giorni a temperatura controllata (16-18 °C), riposo in acciaio in attesa della presa di spuma. |
PERLAGE | Fine, delicato, persistente. |
RETURN HALF | 120 q. |
Details
Awards
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CELLAR
Name: San Simone
Start-up year: 1915
Cultivated hectares: 85
Winemaker name: Antonio Brait, Antonio Brisotto
Address: Via Prata 30 - Porcia (PN)
Web Site: https://www.sansimone.it/
San Simone was founded in Friuli by a family that has always believed in the extraordinary enological potential of its land and has more than hundred years of experience in wine-making. A family, four generations: a story full of dynamic and resolute characters. These were the talents of our great-grandfather and founder Gino Brisotto, who at the beginning of the last century with our great grandmother Olga, gave the first decisive impulse to the activity later followed by our grandparents, Antonio and Angela with perseverance and confidence to strengthened it. Later on handed over to our parents, Gino and Liviana convinced that to grow and improve we must always be open to change, which gave birth to a new production project: San Simone. An adventure that started from the historical Brisotto cellars, in Prata and later shifted to the new premises in Porcia, where the company accelerated its pace on the road to quality. This project aims to handle with care even a minimum detail, from the vineyard to the bottle.