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Description
Santa Tresa we could define it as a company born from the union between Northern Italy and Southern Italy, when two entrepreneurs from Trentino are fascinated by the warm Sicilian land and decide to relaunch the ancient cellar.
The pivot of this rebirth is the biological approach not only as a production philosophy but for life.
The Cerasuolo di Vittoria di Santa Tresa is an interpretation of the first Sicilian DOCG, obtained from Nero d'Avola and Frappato grown organically.
All processing takes place in steel, with a brief maceration on the skins and the use of only indigenous yeasts.
Cerasuolo di Vittoria is an expression of the Sicilian land, where the history of different generations and people intertwine in a natural and perfect form.
Rubino con riflessi porpora.
Tipico bagaglio olfattivo incentrato sulle nuance di piccola frutta di bosco fresca e agrumi, violette, macchia boschiva con sospiri minerali note balsamiche e finemente tostate.
Le morbidezze varietali sono ben sostenute dalla spalla acida, dai tannini fini e dalla lunga scia sapida che conduce i giochi fruttati del persistente finale.
Vino molto versatile, si abbina a piatti di carne leggeri, tonno e pesce dorso di pesce.
Details
YEAR | 2018 |
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VINES | 60% Nero d'Avola, 40% Frappato |
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ALCOL | 14.00 |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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COLLECTED | Raccolta a mano di ogni varietà separatamente quando le uve sono al culmine della maturazione (Nero d'Avola aorund a metà settembre, Frappato a fine settembre). L'uva viene messa con molta cura in piccoli contenitori da 15 kg. |
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Details
CLASSIFICATION | DOCG Cerasuolo di Vittoria |
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TEMPERATURE | 16-18 |
LOCATION | Vittoria (RG) |
REFINEMENT | Una volta terminata la fermentazione malolattica, i vini vengono assemblati tra loro, la maggior parte dei quali viene affinata in botti di rovere da 30-60 hl, mentre circa il 15% viene affinato in barriques di rovere francese. L'invecchiamento in rovere dura circa 1 anno. |
WINEMAKING | Dopo una diraspatura molto delicata, le uve Nero d'Avola vengono fatte fermentare in botti di rovere di Slavonia da 30 hl, a circa 18-24 °C. Una volta terminata la fermentazione il mosto rimane sulle bucce per circa 15 giorni. Dopo essere stato separato dalle bucce, viene rimesso in botti di rovere di Slavonia, dove avviene naturalmente la fermentazione malolattica. Il Frappato viene fatto fermentare in vasche di acciaio inox ad una temperatura di 18-20°C, più fredda rispetto al Nero d'Avola in ordier per conservare le note fruttate. Dopo la fermentazione, il mosto viene lasciato sulle bucce per 8-10 giorni, dopodiché avviene la fermentazione malolattica. |
DECANTING | 1 ora |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Bibenda | 2017 | ![]() |
Wine Spectator | 2016 | 90 |
James Suckling | 2017 | 89 |
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CELLAR
Name: Santa Tresa
Start-up year: 2002
Cultivated hectares: 39
Winemaker name: Stefano Chioccioli
Address: Contrada Santa Tersa - Vittoria (RG)
Web Site: www.santatresa.com
We want to tell you, with and through wine, the incredible encounter of Sicilian cultures. We produce authentically Sicilian and strictly organic wines. We want to accompany you to discover places, products, cultures and techniques. Through our work we want to convey love for this incredible territory. Our curiosity has prompted us to re-evaluate varieties and production techniques capable of combining ancient traditions and innovative oenological approaches. Santa Tresa, is a jewel made of microclimate, biodiversity and culture. Our work is not limited only to adhering to the rules laid down for organic cultivation but it becomes philosophy, objective, study and finally result. The people of Santa Tresa, no longer mistress but guest and custodian of a unique legacy: the biodiversity of Vittoria. Choosing Santa Tresa, we offer you strictly organic wines of high wine level. You will have the certainty of a product that not only respects but promotes and preserves a terroir and a generous nature that only human respect is enough to produce wonderful fruits. When you choose Santa Tresa, you demonstrate that you have in your DNA the seed of discovery. You will get to know unique varieties that may have been little enhanced and ancient techniques, such as the use of terracotta amphorae, which together with modern methods and an innate predisposition to experimentation, make our wine unique.