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Description
Rosso intenso.
Al naso spicca per complessità, con sentori evidenti di prugna, marmellata di ciliegia e foglia di tè. Segue poi con note di frutta secca, liquirizia e cioccolato.
Al palato è corposo e rotondo, con un connubio perfetto tra tannini dolci, acidità e il ritorno dei sentori avvertiti al naso, che conferiscono un retrogusto lungo e sapido.
Carni rosse, selvaggina, formaggi stagionati con salse agrodolci.
Details
TRAINING SYSTEM | Pergola e Guyot |
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FORMAT | 0,75 L Standard |
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Details
CLASSIFICATION | DOCG Amarone della Valpolicella |
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GROUND | Terreni di origine marno-calcarea. |
REFINEMENT | Il vino matura in tonneaux di rovere per i primi 12 mesi e successivamente in botte grande, per un periodo totale di quattro anni. Prima della commercializzazione il vino riposa in bottiglia per circa un anno di ulteriore affinamento. |
ANNUAL PRODUCTION | |
WINEMAKING | L'appassimento naturale arricchisce gli acini in concentrazione zuccherina, composti polifenolici ed aromatici. A fine gennaio, dopo la pigiatura, si svolge una lunga e lenta fermentazione alcolica che dura oltre i 30 giorni, a una temperatura massima di 20°C. con soli lieviti indigeni. |
Details
EXPERT | YEAR | MARK |
Red shramp | 2012 | ![]() |
Red shramp | 2013 | ![]() |
Veronelli | 2011 | ![]() |
Bibenda | 2011 | ![]() |
Bibenda | 2012 | ![]() |
Bibenda | 2013 | ![]() |
Wine Advocated | 2008 | 89 |
Wine Advocated | 2012 | 91 |
Wine Advocated | 2013 | 93 |
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CELLAR
Name: Santi
Start-up year: 1843
Cultivated hectares: 70
Winemaker name: Christian Zulian
Address: Via Ungheria, 33 - 37031 Illasi (VR)
Web Site: www.carlosanti.it
Very convincing is the overview presented by Santi who makes use of excellent both white and red wines. Among the first stands out the Soave produced with grapes from the hills of Monteforte d'Alpone, located 300 meters above sea level in the heart of the classic area of ??the denomination. The steep slopes are furrowed by terracing with dry stone walls where the vines are bred with the traditional Veronese pergola system. The soil is of volcanic origin, with basaltic formations, rich in calcium, magnesium and potassium. The introduction of a small percentage of wine from the drying of the same grapes, increases the complexity of this Soave and leads him to touch the 4 bunches. Among the red wines Amarone Proemio 2011 stands out, which demonstrates the mastery achieved by the winery in modulating wood; after fermentation, the wine matured for two years in barrels of different ages, origin, size and toasting with a clever game of crossings that have increased the organoleptic profile with never intrusive tertiary notes.