• Indigenous yeasts

  • Certified organic

Tua Rita
Tuscany - Italy

Tua Rita Perlato Bianco del Bosco 2018

€9.58

PRODOTTO ESAURITO

Pasta
Fish
Crustaceans
Cheeses

Description

Details of wine

Il Bianco  "Perlato del  Bosco" del'azienda Tua Rita è ottenuto da uve Vermentino, tipiche di questa zona della Toscana. E' un vino che trasuda tutti gli aromi della macchia mediterranea;  origano, note agrumate contornano la spiccata sapidità e mineralità che esce viva nel bicchiere.  Le viti di questa varietà crescono con il sistema del guyot su colline metallifere, all’interno di un terroir contraddistinto da un sottosuolo argilloso e da una buona percentuale di scheletro. Gli acini, dopo la raccolta, vengono portati nei locali adibiti alla vinificazione della cantina Tua Rita, dove si svolge una fermentazione spontanea in contenitori d’acciaio, grazie alla presenza di lieviti indigeni. Sempre in acciaio il vino rimane qualche mese ad affinare, sino a quando si iniziano le procedure di imbottigliamento e commercializzazione. E' un vino leggero, snello con una bella freschezza,  che può essere sorseggiato subito o apprezzarne anche le note evolutive dopo qualche anno.

Color

Giallo paglierino.

Taste

Ben strutturato il sorso, gradevole e corrispondente al naso. Buona la persistenza e leggermente sapida la chiusura.

Smell

Arrivano al naso sentori floreali di tiglio, note fruttate di mela verde e sfumature di erbe aromatiche.

Details

Features

YEAR 2018
VINES 40% Ansonica/Inzolia, 40% Trebbiano Toscano, 20% Vermentino
ALCOL 13.50
FORMAT 0,75 L Standard
COLLECTED Manuale in cassette da 15 kg

Details

Informazioni

CLASSIFICATION IGT Toscano o Toscana
TEMPERATURE 12-14
LOCATION Suvereto a circa 100 metri sul livello del mare.
GROUND Marcatamente argilloso con una frazione di ciottoli abbastanza significativa. Le trame più alte composte prevalentemente da ciottoli, quelli inferiori prevalente presenza di limo.
REFINEMENT In acciaio.
ANNUAL PRODUCTION 15000

Details

Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Wine Spectator 2015 91
Wine Advocated 2016 88

CELLAR

Tua Rita

Name: Tua Rita
Start-up year: 1984
Cultivated hectares: 40
Winemaker name: Luca D'Attoma
Address: Località Notri, 81 - Suvereto (LI)
Web Site: www.tuarita.it

Purchased in 1984, the company is family owned, it stems from Rita and Virgil to retire to a quiet place to spend their retirement years cultivating the land, their passion. And it was this enthusiasm to push them to focus their energies and means to exploit the great potential that quell'allora small plot of land, hid. The farm, located in Loc Notre Suvereto, lies about 100 meters. above sea level and has made ??medium-textured soils, clay, rich in micronutrients such as iron and zinc that distinguish the wines of "territoriality mineral" and where the international varieties are a very favorable environment. The couple were so happy intuition planting Merlot and Cabernet from the assembly because of the two wines was born in 1992 who made the Just Notre once talked about the national and international press for the depth and the "Tuscan" that are found in the glass . It was later decided to leave two barrels of Merlot and vinified alone in 1994 will be the Redigaffi will become a cult wine, the first Italian wine to obtain 100/100 by Robert Parker with the 2000 vintage, to enter can do Tua Rita among the top 100 wineries in the world in the prestigious Revue du Vin de France. Tua Rita begins to escalate to take the hits that year with the expansion and modernization of the winery, with the help of his son Stephen Frascolla (owner of the winery) and winemaker Dr. Stephen Chioccioli today aziendasi the covers approx 50Ha, 30 of which he is cultivated, while production totaled about 110,000 bottles, split between five reds and two whites.