Vinchio Vaglio Barbera Nizza Laudana Riserva 2016

€13.42
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description

Details of wine

Bricco Laudana is the name of a south-facing ridge of hills between Vinchio and Mombercelli. It is an extraordinary area for winegrowing. The grapes used to make our Nizza D.O.C.G. come, in fact, from these vineyards. A wine tradition with ancient roots: In 1989 the "Vigne Vecchie Bricco Laudana" was the most expensive wine ever sold at the Barbera d'Asti auction held at the castle of Costigliole d'Asti. This great success fuelled an even closer cooperation between the local winegrowers and wine experts from our winery in the pursuit of excellence.

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Color

Rosso rubino con riflessi leggermente granati.

Smell

Vinoso con aromi di frutta fresca, delicato sentore di vaniglia e intenso di caramello.

Taste

Pieno, lungo e persistente, sapido ma equilibrato.

Pairings

Fritto misto piemontese, brasati, arrosti, formaggi stagionati.

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Features

TRAINING SYSTEM Guyot
FORMAT 0,75 L Standard

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Informations

CLASSIFICATION DOCG Nizza
GROUND Sabbioso con lieve presenza di argilla.
REFINEMENT Successivamente a quella alcolica, viene avviata la fermentazione malolattica all'interno di vasche inox a temperatura di 18 °C. Terminata questa fase, il vino viene affinato in barrique, con diversi gradi di utilizzo: buona parte in legno nuovo, ma anche di secondo passaggio o terzo passaggio. Questa fase dura per circa 18 mesi, dopodiché il vino passa ancora un mese in vasche di cemento e viene infine imbottigliato. Prima della commercializzazione sarà proprio in bottiglia che godrà di un ulteriore e definitivo periodo di affinamento di sei mesi.
ANNUAL PRODUCTION
WINEMAKING Si inizia con la diraspa-pigiatura delle uve ed il trasferimento del mosto in vinificatori orizzontali a temperatura controllata. La fermentazione alcolica con macerazione dura circa 9 giorni a una temperatura costante iniziale di 24 °C che sale gradualmente fino a 28 °C. Questo consente di ottenere eccellenti profumi e di estrarre dalle bucce la maggior quantità possibile di sostanze polifenoliche.

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Awards

EXPERT YEAR MARK
EXPERT YEAR MARK
Red shramp 2016
Veronelli 2016

User Reviews:

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Name: Vinchio-Vaglio Serra
Start-up year: 1959
Cultivated hectares: 450
Winemaker name: Giuseppe Rattazzo
Address: Regione San Pancrazio, 1 - Vinchio (AT)
Web Site: https://vinchio.com/

The story of the Vinchio and Vaglio winery is a love story where the inhabitants of these two villages transformed a difficult and poor, inarable land with slopes so steep that some local sayings proved true: “S’ot dròca la colassion, it la treuvi pì!” (if you drop your breakfast, you won’t find it again!) or “S’ot dròca ël bertin, ot toca curije drera fin ant la val” (if your hat blows off in the wind, you’ll need to run down to the end of the valley to get it”). This area with its steep slopes and overhanging vineyards at the edge of the woods has been tended and “tamed” to dramatic effort, where every single drop of the “Ruby of Vinchio” (Barbera wine) equates to thousands of drops (and certainly not an exaggeration!) of farmers’ sweat. However, the vineyards have never failed to reward their hard work. These vine rows, in fact, repay the industrious farmers with grapes of rare and exceptional quality. The sun usually shines all day on these hills, there is seldom hoarfrost or fog and no shadow. Great wines grow on these hills.